Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Медиків із Волині підозрюють у «чорній» трансплантології

Триває слідство.

Фото ілюстративне / facebook.com.

Медиків із Волині підозрюють у «чорній» трансплантології

Ексзаступника міністра охорони здоров'я Загрійчука та ще 11 лікарів різних медзакладів, в тому числі й КП «Волинська обласна клінічна лікарня», підозрюють у втручанні в Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів

Кримінальне провадження відкрили за ч. 1,2 ст. 255, ч. 5 ст. 143 та ч. 3 ст. 362 Кримінального кодексу України – порушення порядку трансплантації анатомічних матеріалів людини, створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній та несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї.

Михайло Загрійчук – лікар-хірург, колишній заступник міністра охорони здоров'я за каденції міністерки Зоряни Скалецької. Звільнився з міністерства у 2019 році. Наразі працює завідувачем відділення трансплантації та хірургії органів черевної порожнини в Інституті серця, який очолює Борис Тодуров.

Підозра стосується саме втручання в Єдину державну інформаційну систему трансплантації (ЄДІСТ). Робота цієї системи організована автоматично. За різними медичними критеріями вона підбирає донора та пацієнта, який може отримати донорський орган, і автоматично визначає, кого донорський орган може врятувати.

Підбір донора та реципієнта відбувається в різних лікарнях, аби запобігти маніпуляціям зі списком пацієнтів і донорів. Однак, за деякою інформацією у медичній спільноті, деякі лікарні, які беруть участь у пілотному проєкті з трансплантації органів, могли регулювати список донорів і пацієнтів у ручному режимі, оскільки мали доступ до роботи цієї системи.

Лікарі у різних лікарнях України анонімно повідомили, що у зв'язку з врученням підозр у цій справі, уже мінімум два тижні, як деякі медзаклади не виконують трансплантацій від трупних донорів. Зокрема це стосується КП «Волинська обласна клінічна лікарня» та КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради. Пересадки від родинних донорів виконуються без змін. 

Любомира НАТИНКА.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel