Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
У громаді на Волині навели лад на старому польському цвинтарі

Жителі села зібралися, аби навести лад на кладовищі

Фото: facebook.com.

У громаді на Волині навели лад на старому польському цвинтарі

Кожен населений пункт Торчинської громади має декілька неодмінних супутників – некрополі, міста мертвих, або кладовища

Староста села Скірче Світлана Федонюк вважає, що місце, де поховані люди, має бути впорядковане. І щороку вона організовує толоку, аби прибрати старий польський цвинтар.

Про це пише Торчинська громада.

У багатьох народів існує приказка про те, що за ставленням до померлих можна судити про духовність живих. Тобто зовнішній вигляд кладовищ – це моральне обличчя народу.

14 червня жителі села зібралися, аби навести лад на кладовищі. До прибирання долучилися працівники місцевої школи. Покосили, поприбирали та повісили на вцілілих надгробках біло-червоні стрічки. Також стрічками прикрасили хрест, який височить над цвинтарем.

Що відомо про кладовище:

Старе кладовище знаходиться біля місця, де раніше був польський костел. Про те, що колись тут був храм, нагадують рештки фундаменту.

Перший костел на цьому місці збудували у 1609 році. Новий мурований храм звели через двісті років. Зробили це за кошт на той час власника села Загорського. До Другої світової костел відвідувало більше як тисяча сімсот людей з навколишніх сіл і хуторів. Більше було поляків, але ходили сюди й українці.

Місце особливе й тим, що тут похована польська письменниця Єва Фелінська, тітка святого архієпископа, який походить з сусіднього Воютина Зигмунда Фелінського. Її надгробок пробували вкрасти, але повернули.

«Ще одна хороша справа зроблена! Дбаймо, аби старі цвинтарі нашої громади не вмирали. Бо кожна людська дорога зрештою закінчується на кладовищі. Звичайно, нам здається, що людський вік надто короткий, але ми маємо дещо унікальне – це наша пам’ять. Тому кладовища – це насамперед про тяглість історії та культуру пам’яті», – наголосила Світлана Федонюк.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На одній із вулиць Луцька перекриють рух.

Реклама Google

Telegram Channel