Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
«Подарунок долі». Колонка волинської мами чотирьох дітей

Волинь-нова

«Подарунок долі». Колонка волинської мами чотирьох дітей

– А скажіть-но, будьте ласкаві, хто з вас не почувається «подарунком долі»?

Таке запитання почула нещодавно від однієї з тренерок на навчальних курсах для медійників. Досвідчена менеджерка у медіасфері, жінка віку 60+, поставила його без тіні усмішки. Упродовж наступних занять вона вряди-годи поверталася до свого питання, обґрунтовуючи це тим, що люди, які високо оцінюють себе й свої можливості, зможуть досягти набагато більше, аніж інші. 

І ця медіатренерка у різних ситуаціях й сама поводилася так, наче вона – гарний приклад того, як почувається «подарунок долі».  «Дуже місткий вислів», – я зачепила її, щоб почути ще щось на цю тему. Своєю відповіддю вона «забила цвяха»: «Дуже хороша технологія».  Що тут додаси? Корисна – і для дорослих, і для дітей. 

Як часто ми кажемо своїм дітям, що вони щось роблять не так. Або ще гірше – що у них самих щось не таке, яке мало б відповідати ідеалу. Це при тому, що вони й без нас постійно порівнюють себе з навколишнім світом і, певно ж, засмучуються, що хтось із ровесників спритніший, вродливіший, крутіший від них. 

У підлітковому віці це порівняння взагалі сягає апофеозу. То ж навіщо ми, їхні батьки, допомагаємо їм підкреслювати в собі слабші місця? (Те, що вони їх усвідомлюють, беззаперечно). 

В одній із книг з психології підлітків прочитала таку думку, що людина еволюційно налаштована на виявлення факторів стресу та загроз, а не на пошук позитиву. Однак ця риса була життєво важливою кілька епох тому. Тепер же отой світогляд заважає, бо замість того, щоб виокремлювати та підкреслювати, які особливі у нас діти, які вони мають сильні сторони, і далі відстежує, що у них не так. Ну і де за таких обставин у них візьметься упевненість у собі, своїх можливостях – відчуття, що вони – «подарунки долі». (Певна річ, можна сприймати оцей вислів-технологію і скептично: маємо досвід із «мажорами», коли їхня «подарунковість»  нормальним людям – поперек горла. Але у «Сім’ї» традиційно ми говоримо про оптимальне і корисне, тому й тепер оцінюймо це спокійно).

Якщо підсумувати – наші славні діти, які з такими тривогами шукають себе і своє місце в цьому світі, заслуговують більшої підтримки й віри в них батьків, аніж мають зазвичай. Віра авторитетних людей у тебе посилює твою віру у себе самого. 

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми так, щоб між вами була повага і співчуття, – діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова – 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Реклама Google

Telegram Channel