Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Лучани стали переможцями всесвітньої олімпіади геніїв у США (Відео)

Так тримати!

Фото: suspilne.media.

Лучани стали переможцями всесвітньої олімпіади геніїв у США (Відео)

Випускники Луцького ліцею №9 16-річний Юліан Головчук і 17-річний Дмитро Назарук – переможці Всесвітньої олімпіади геніїв у США у напрямку «Робототехніка»

Фінал конкурсу проєктів екологічного спрямування відбувся 10-14 червня у Рочестерському технологічному інституті штату Нью-Йорк. До змагань долучилися школярі із 67 країн світу.

Про це розповіла заступниця директора МАН України Тетяна Пещеріна, пише Суспільне.

Юліан і Дмитро кажуть: захопилися вивченням робототехніки торік. Спочатку сконструювали невеликого робота і взяли участь в обласному конкурсі, а згодом поїхали виборювати перемогу на Всеукраїнському етапі. Додають: не очікували, що потраплять на Всесвітню олімпіаду в Америку.

«Проходили змагання у хокейній арені, більш ніж на 5 тисяч осіб. У робототехніці було більш ніж 40 команд і дві з них з України були. Змагання відбувалося так, що на полі змагаються дві команди, у нас була своя частина, у суперників інша», — каже Юліан.

Зі слів Дмитра, за виконання роботами поставлених завдань учасникам нараховувались бали: «Наша мета була така, аби робот міг діставати предмети з різних місць, бути компактним і маневровим. І ми сконструювали робота з ЛЕГО, який за допомогою клешні і висувної стріли далеко діставати велику кількість об’єктів».

Науковий керівник хлопців — вчитель інформатики Луцького ліцею №9 Андрій Роговський. Він розповів, що робота, якого зробили хлопці, ще не патентували, його планують удосконалити.

Серед учасників Всесвітньої олімпіади геніїв був ще один лучанин — 15-річний школяр Волинського наукового ліцею Олександр Стеблевець. Школяр взяв участь у турнірі у категорії «Програмування».

«У нас було 2,5 години, аби розв’язати якомога більше задач. Програма приймає якісь дані і віддає їх. Той хто розв’язав їх більше, той отримує більший рейтинг», — говорить Олександр. З його слів, він не переміг, але здобув новий досвід.

Юліан Головчук і Дмитро Назарук за перемогу у Всесвітній олімпіаді геніїв нагороджені медалями та отримали знижку у розмірі 25 тисяч доларів на навчання у Рочестерському технологічному інституті. Рік навчання у виші, з їх слів, вартує 75 тисяч доларів. Хлопці кажуть – вступатимуть у виші в Україні.

Довідково: Серед учасників Всесвітньої олімпіади геніїв — 51 учень і учениця Малої академії наук України. Під час змагання підлітки презентували власні проєкти у таких категоріях, як «Креативне письмо», «Мистецтво», «Бізнес», «Короткометражний фільм», «Музика», «Наука», «Програмування» та «Робототехніка». Українська делегація привезла 46 нагород – 10 золотих медалей, 15 срібних, 9 бронзових, 11 почесних і гранпрі.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Для волинян провели заняття з національного спротиву.

Реклама Google

Telegram Channel