Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
На Волині впроваджують проект «Медсестра громади», але… на пів ставки

Участь в проекті беруть 20 медсестер.

Волинь-нова

На Волині впроваджують проект «Медсестра громади», але… на пів ставки

Узгоджено практичну реалізацію пілотного проекту у Любешівській, Ратнівській та Камінь-Каширській громаді

Участь в обговоренні взяли очільниця Центру розвитку медсестринства МОЗ Катерина Комар, заступник голови Волиньради Григорій Пустовіт та директорка Волинського медичного інституту Тетяна Пастрик. В режимі онлайн до дискусії також долучились представники Любешівської, Ратнівської та Камінь-Каширської громад, де запроваджується новація, інформує обласна рада.

Реформаторка інституту медсестринства Катерина Комар розповіла про уже здійснені кроки в реалізації проєкту на Волині. Так, за її словами для 20-ти медичних сестер із кожної з трьох пілотних громад за спільної ініціативи Міністерства охорони здоров’я та ВООЗ було проведено серію тренінгів з попередження та лікування інфекційних захворювань, цукрового діабету, гіпертонічної хвороби тощо.

«Це абсолютно безпрецедентна та унікальна подія на рівні держави. Це було навчання у роботі медичної сестри первинної ланки з розширеними повноваженнями. Їм давались знання на рівні із лікарськими. Відтак, кожна з трьох громад відтепер має потужний пул сертифікованих медичних сестер із грунтовними знаннями. Тому я звертаюсь до голів громад із проханням відшукати можливість підтримати цих фахівців, адже вони сьогодні працюють лише на пів ставки. Їм неабияк потрібна фінансова мотивація, оскільки у пунктах тимчасового базування їм доводиться працювати 24/7. Якщо ж вам вдасться перевести їх на повну ставку, то про це буде позитивний прецедент, про який дізнається вся країна», - наголосила вона.

Катерина Комар також анонсувала, що восени спільно із Волинським медінститутом буде проведено навчальний курс тематичного вдосконалення для медсестер, які працюють у пунктах без лікаря.

 

 Своєю чергою директорка медінституту Тетяна Пастрик закликала голів громад об’єднувати зусилля в напрямку реалізації цього проєкту. «Ми просимо вашої підтримки і зі свого боку беремо на себе велику частину роботи з фахової підготовки медичних сестер», - зауважила вона.

Заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт підкреслив, що на Волині уже закладено якісне підгрунтя регіональної політики розвитку медсестринства.

«Це тема спрямована на підтримку нашого населення. Все це задля того, щоб люди у найвіддаленіших населених пунктах відчували себе в безпеці, знаючи, що стан їхнього здоров’я під контролем фахового медичного працівника і що вони в разі потреби отримають якісну медичну допомогу. Це кроки заради майбутнього, нам треба піклуватися про те, як ми будемо жити після перемоги, як ми будемо розвивати вітчизняну медицину. Те, що сьогодні наші Любешівська, Ратнівська та Камінь-Каширська територіальні громади беруть участь у цьому проєкті – великий здобуток. Висловлюю вдячність за активну участь у його практичній реалізації, переконаний, що на основі їх позитивного досвіду в перспективі до проєкту долучаться й інші громади», - резюмував Григорій Пустовіт.

Реклама Google

Telegram Channel