Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Чому у Луцькому парку не працює майданчик для особливих дітей

Можливо, погано обрали місце?

Фото: misto.media.

Чому у Луцькому парку не працює майданчик для особливих дітей

Вже 7 років у Центральному парку Луцька стоїть майданчик для дітей з інвалідністю, але наразі він пошкоджений і зачинений

Інтеграційний майданчик для дітей на колісних кріслах у Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки встановили ще в 2017 році. Це були дві гойдалки, дві пісочниці та розвиваюча дошка. Станом на сьогодні біля майданчика рідко можна побачити дітей, а гойдалки закріплені ланцюгами на замках. 

Про це пише misto.media.

Проєкт зі встановлення майданчика зініціювала ГО «Інститут волонтерства та громадської співпраці» в межах Програми підтримки ініціатив жителів Луцька. 

«На той час у нас було багато волонтерів із дітьми на візках та з різними особливостями. Конструкції для таких дітей були лише на закритих територіях у спеціальних закладах. Тому ми хотіли показати інклюзію іншим: встановлення такого майданчика в парку було видимим знаком, що різні діти можуть бути долучені до відпочинку. Після цієї ініціативи почали встановлювати багато схожих локацій, як від ОСББ, так і від бізнесу, наприклад, біля Ротонди. Стигма дітей з інвалідністю, та й дорослих також, на жаль, ще й досі залишається, але я все частіше бачу, як інфраструктуру змінюють під інклюзію», — розповіла засновниця громадської організації Юлія Євпак.

За правилами Програми, жителі подавали ідеї і голосували за них, а реалізовувала міська рада. Тендерну процедуру проводив департамент житлово-комунального господарства, а всі конструкції від початку перебувають на балансі комунального підприємства «Парки та сквери м. Луцька».

На підприємстві кажуть, що цей майданчик не відвідують ті, для кого він встановлений. Натомість туди зачастили підлітки і не раз ламали гойдалки. Ремонтували елементи майданчика вже тричі. Тому, щоб майно не донищили, вирішили закріпити гойдалки ланцюгами, пояснив  начальник дільниці утримання парків Олексій Литвин.

«Звісно, якщо до нас звернуться батьки дітей із інвалідністю і попросять зняти ланцюги, ми це зробимо. Та за моєї пам’яті ще ніхто з таким не звертався. Скажу відверто, це не популярне місце для відвідування. Як тільки відкрили майданчик, то приходили, дивились і йшли… Можливо, погано обрали місце. Можливо, справа в тому, що сам майданчик незручний і непрактичний. Особисто я не знаю, що зробити, щоб змінити цю ситуацію…» — додав він.

Потреба в майданчиках для дітей з інвалідністю в місті — значна, кажуть у громадській організації «Центр розвитку дитини «Сходинка в майбутнє». Ігрова діяльність є фундаментальним засобом навчання та розвитку для всіх дітей, зокрема й тих, хто має особливі освітні потреби. Гра навчає спілкуватися, взаємодіяти з оточуючими, розвиває мовлення, координацію рухів тощо.

«Крім навчання через гру є ще один аспект. Це можливість соціалізації на тих майданчиках, де діти з особливими освітніми потребами можуть взаємодіяти як між собою, так і з нормотиповими дітьми. Але не завжди батьки звичайних дітей хочуть, щоб поряд з їхніми дітьми гралася дитина особлива. На жаль, такі факти мають місце… Якщо говорити конкретно про майданчик у центральному парку, то діти, які відвідують «Сходинку», не часто ходять саме туди. Я поцікавилась у батьків щодо того майданчика, і виявилось, що не всі про нього знають», —   зазначила одна із засновниць ГО «Центр розвитку дитини «Сходинка в майбутнє» Оксана Сойко.

Вона додала, що в громадської організації цьогоріч з'явився простір із сучасним ігровим обладнанням: гойдалками, гірками, сітками для лазіння, ігровими панелями. Тут дітлахи можуть розвивати дрібну моторику рук, спритність, увагу, логічне мислення та формувати багато інших навичок. Ігровий простір безпечний та спланований для занять, дозвілля та насичення сенсорних потреб вихованців з особливими освітніми потребами, які відвідують центр. 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Відчув дух свободи: священник з Волині долучився до лав ПЦУ (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel