Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Польща на порозі закриття кордону з Білоруссю

Однією із причин можливого закриття кордону є міркування безпеки.

Фото: Район.Закордон.

Польща на порозі закриття кордону з Білоруссю

В останні тижні напруженість на польсько-білоруському кордоні зростає, і Польща дедалі активніше розглядає можливість закриття пунктів пропуску

Цей крок став наслідком міграційної кризи, яку польська влада вважає організованою російськими та білоруськими спецслужбами.

Про це розповідає Район.Закордон  політичний оглядач Олександр Кравченко. 

У разі закриття кордону Білорусь може опинитися у ще більшій ізоляції від європейських сусідів. Очікується, що цей крок принесе значних змін для життя пересічних білорусів.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський висловився про те, що міграційна криза повністю контролюється російськими та білоруськими спецслужбами, і Польща змушена реагувати на загрози, що виникають. Закриття кордону буде серйозним кроком, який може включати блокування всіх трьох основних пунктів пропуску: пасажирського у Тересполі, вантажного у Козловичах та залізничного у Кузниці.

Польський журналіст Міхал Кацевич зазначає, що закриття кордону стане інструментом тиску на білоруську державу. Хоча мігранти найчастіше перетинають кордон нелегально, через ліси закриття офіційних пунктів пропуску ускладнить життя звичайних громадян, змушуючи їх шукати обхідні шляхи для поїздок та вантажоперевезень.

Однією із причин можливого закриття кордону є міркування безпеки. Польська влада висловлює побоювання, що серед білорусів, що перетинають кордон, можуть бути агенти, які працюють на російські та білоруські спецслужби. Це підтверджується випадками затримання у Польщі громадян Білорусі, росії, пов'язаних зі шпигунською діяльністю.

Закриття кордону стане початком нової «холодної війни», що призведе до посилення санкційних заходів. Польська влада прагне мінімізувати збитки для своєї економіки та спрямувати удар по режиму Лукашенка.

Закриття кордону може спричинити посилення візової політики Польщі щодо білорусів. Вже зараз компанія VFS Global, яка займається видачею віз, обмежила прийом заявок від громадян, які не мешкають у Гродненській області. Раніше білоруси могли подавати заявки на візи у Мінську, але тепер це стає дедалі складнішим.

Польща прагнула полегшити видачу віз для білорусів, щоб підтримати громадянське суспільство та показати альтернативні умови життя. Однак за умов російської агресії та політики білоруського режиму ці заходи змінюються.  У 2024 році кількість віз, що видаються, була скорочена на 50-90% залежно від типу візи, що пов'язано і з візовим скандалом.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Волинська боксерка перемогла в міжнародному турнірі

Реклама Google

Telegram Channel