Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Що таке серцева недостатність та чим вона небезпечна

Фото: anc.ua.

Що таке серцева недостатність та чим вона небезпечна

Серцева недостатність (СН) — патологічний процес, при якому серце втрачає здатність ефективно перекачувати кров для повноцінного закриття потреб організму людини. У зв'язку з цим інші органи не отримують в потрібному обсязі кисень та поживні речовини, що призводить до порушення їх функціонування. Це доволі поширене захворювання, яке є однією з основних причин смертності та інвалідизації у людей похилого віку. Виявлення патології на ранніх стадіях розвитку допомагає уникнути появи негативних наслідків та покращити якість життя хворого. Терапія СН передбачає застосування препаратів, що зменшують навантаження на серце, такі як Вальсакор — https://anc.ua/product/val-sakor, діуретиків та бета-блокаторів.

Класифікація та причини розвитку

Спровокувати виникнення патології можуть захворювання, які погіршують нормальне функціонування серця:

  1. гіпертонія;
  2. цукровий діабет;
  3. патології серцевих клапанів;
  4. вроджені вади серця;
  5. аритмія (порушення серцевого ритму);
  6. ураження серцевого м'яза (інфаркт міокарда, кардіоміопатія, міокардити).

Вчасне виявлення причини розвитку та відповідне лікування допоможуть запобігти прогресуванню хвороби та розвитку ускладнень. Залежно від особливостей клінічного перебігу, розрізняють дві форми серцевої недостатності:

  1. Гостра — характеризується стрімким розвитком, що виникає на фоні інших хвороб серця. Має яскраво виражену симптоматику та потребує невідкладної медичної допомоги.
  2. Хронічна — погіршення серцевої працездатності відбувається поступово, з часом інтенсивність симптомів посилюється.

Існує 4 стадії СН: на початкових етапах розвитку хвороба дає про себе знати лише під час фізичної активності, а на останніх дискомфортні відчуття присутні навіть у стані спокою. 

Симптоми та можливі ускладнення

Одним з основних проявів серцевої недостатності є надмірне накопичення рідини в організмі, яке відбувається через зниження ефективності кровообігу. До інших ознак хвороби відносять:

  1. запаморочення;
  2. проблеми зі сном;
  3. задишка, важкість дихання;
  4. больові відчуття в області серця;
  5. сухий кашель та хрипи в легенях;
  6. збільшення ваги, водянка;
  7. відчуття постійної втоми, слабкість;
  8. порушення серцевого ритму.

Через дефіцит кисню, при СН у хворих можуть спостерігатись посиніння шкірних покривів, слизових оболонок та нігтьових пластин. Крім цього, за відсутності своєчасного лікування, від серцевої недостатності починають страждати всі органи та системи організму. Замовити необхідні препарати можна на https://anc.ua/. Серцева недостатність може спровокувати появу таких ускладнень: стенокардія, набряк легенів, порушення функції нирок та печінки, а також асцит й кардіогенний шок. Тому в жодному випадку не можна ігнорувати симптоми захворювання.

Реклама Google

Telegram Channel