Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Бережіть очі від сонця! Затемнені окуляри – це не мода, це – необхідність

У сонячному промінні криється небезпека під назвою ультрафіолет.

Фото із сайту wz.lviv.ua.

Бережіть очі від сонця! Затемнені окуляри – це не мода, це – необхідність

Люди, які відмовляються носити сонцезахисні окуляри влітку, збільшують ризик розвитку очних захворювань

Відмова від сонцезахисних окулярів або вибір неякісних моделей призводить до поступового накопичення ультрафіолетових променів у структурах ока, що спричиняє утворення великої кількості вільних радикалів.

Про це застерігає в коментарі wz.lviv.ua столичний офтальмолог Володимир Яковець.

– Внаслідок цього руйнуються білкові сполуки і РНК, що загрожує зниженням гостроти зору та виникненням різних патологій. Рівень захисту від ультрафіолету не пов’язаний із кольором лінз та інтенсивністю їх забарвлення, – наголошує лікар. – Захист від УФ-випромінювання забезпечує або сам матеріал лінз, або спеціальні УФ-абсорбери в його складі (вони невидимі для ока і можуть бути навіть у повністю прозорій оптиці), або особливе покриття. Визначити, наскільки добре ті чи інші лінзи блокують ультрафіолет, без спеціального обладнання неможливо. Єдине правильне рішення – орієнтуватися на репутацію виробника або шукати  магазини оптики, де наявність УФ-захисту можна перевірити за допомогою УФ-тестера або спектрофотометра.

«Агресивна дія ультрафіолетових променів збільшує ризик розвитку таких захворювань: синдрому сухого ока, макулодистрофії (ураження сітківки та порушення центрального зору), фотокератиту (запалення рогівки) та ін., – застерігає фахівець.

Реклама Google

– Категорія сонцезахисного фільтра, тобто ступінь світлопропускання лінзи, повинна бути вказана на оправі окулярів: напис Cat. і цифри від 0 до 4. Нуль означає мінімальний рівень захисту від яскравого сонця, коли через лінзи проходить від 80 до 100% видимого світла, а четвірка гарантує світлопропускання від 3 до 8%». Для лежання на пляжі або прогулянок на байдарках підійдуть окуляри з маркуванням 3, а для міських умов – із фільтром категорії 2.

Вибираючи сонцезахисні окуляри, також важливо звернути увагу на маркування рівня захисту від ультрафіолету. «Максимальний захист гарантують лінзи із відміткою UV-400. Ця цифра  означає, що ці окуляри здатні блокувати ультрафіолетовий спектр з довжиною хвилі до 400 нанометрів, тобто 100% УФ-випромінювання», – рекомендує офтальмолог.

Оптимальним рішенням для повсякденного носіння є лінзи, що знижують світлове навантаження на очі за зміни освітленості – «хамелеони», які не тільки захищають від ультрафіолету, а й блокують небезпечне для зору синє світло, джерелами якого є сонце, світлодіодні лампи, а також – екрани смартфонів та ноутбуків.

Оксана НАГІРНА.

Читайте також: Скільки на Волині є хворих на СНІД.

Telegram Channel