Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Луцькі ліцеїсти зробили робота  із LEGO і тріумфували в США

Хлопці з Луцька здивували світ своїм винаходом.

Фото із сайтів 12kanal.com. / suspilne.media.

Луцькі ліцеїсти зробили робота із LEGO і тріумфували в США

Випускники ліцею №9 16-річний Юліан Головчук і 17-річний Дмитро Назарук – переможці Всесвітньої олімпіади геніїв Genius Olympiad у США у напрямку «Робототехніка»

 

 Луцька команда робототехніків, яка складається з інженера і програміста, почала працювати над створенням робота ще торік у шкільному кабінеті інформатики. Як зізнаються хлопці, майстрували і на перервах, і на уроках, і навіть під час канікул. Спочатку сконструювали невеликого робота і взяли участь в обласному конкурсі, а згодом поїхали виборювати перемогу на Всеукраїнському етапі. Те, що потраплять на Всесвітню олімпіаду в Америку, хлопці не очікували. Спілкування було винятково англійською. Конкурентами лучан стали технарі з усього світу.

Фінал конкурсу проєктів екологічного спрямування відбувся 10–14 червня у Рочестерському технологічному інституті штату Нью-Йорк. До цих змагань долучилися учасники із 67 країн світу. Турнір відбувався на хокейній арені. Свої вміння у робототехніці презентували більш ніж 40 команд з усього світу. Серед них – 2 команди з України. 

Під час турніру на полі одночасно перебували дві команди. За умовами конкурсу екоробот виконував надскладні завдання: брав воду з океану для аналізу, доставляв її на дослідну станцію в центрі острова, рятував тварин, які опинилися в небезпеці, збирав сміття на березі і відвозив його на сортувальну станцію. Робот – складна система з математичними розрахунками. Керують ним джойстиком і через телефон. Щоб його створити, потрібно вміти програмувати і здійснювати технічні розрахунки. Окрім цього, він повинен був бути компактним і маневрованим, щоб діставати предмети з важкодоступних місць. Юліан і Дмитро на відмінно впорались з цим завданням. Сконструйований ними робот із LEGO за допомогою клешні і висувної стріли мав здатність захоплювати велику кількість об’єктів на чималій відстані. На вигляд, може здатися дитячим, але насправді це – результат дуже клопіткої роботи. В самі деталі вклали 75 тисяч гривень. Хлопці сподіваються, що в майбутньому робот зможе здійснювати розмінування українських територій. Науковий керівник хлопців – вчитель інформатики Луцького ліцею №9 Андрій

Роговський розповів, що робота, якого вони зробили, ще не патентували, оскільки планують удосконалити.

Юліан Головчук і Дмитро Назарук за перемогу у Всесвітній олімпіаді геніїв були нагороджені медалями та отримали знижку у розмірі 25 тисяч доларів на навчання у Рочестерському технологічному інституті. Рік навчання у цьому виші вартує 75 тисяч доларів. Але українські вундеркінди планують вступати у виші на своїй Батьківщині і допомагати ЗСУ.

«Волинь виглядає чудово, і не тільки в галузі робототехніки. Вихованці МАН успішні в 12-ти наукових напрямах, які на сьогодні розвиває навчальний заклад», –  розповіла заступниця директора МАН України Тетяна Пещеріна.

Вона також зауважила, що робототехніка – важливий і перспективний на цей час напрям, який необхідно розвивати. З її слів, нашій країні потрібні інженери, які зможуть забезпечити її обороноздатність.

Соломія МУЗИЧКО.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel