Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Скандал із цінами в луцьких школах: яка вартість продуктів

Волинь-нова

Скандал із цінами в луцьких школах: яка вартість продуктів

Закупівельні ціни Луцького комбінату шкільного і студентського харчування нижчі, ніж середні споживчі в Україні

Їх наводить міська рада.

«Певний період часу в соціальних мережах лунають звинувачення від депутата міської ради Андрія Лучика щодо закупівлі продуктів комунальним підприємством «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування» за завищеними цінами.

Зазначимо, що договори про закупівлю продуктів харчування комбінат укладав у кінці серпня 2023 року перед початком навчального процесу. Для порівняння вартості надаємо середні споживчі ціни Державної служби статистики за серпень, які ґрунтуються на щомісячних зведеннях цін по Україні, - пояснили в міській раді. - Для прикладу, найбільш поширені продукти харчування:

 

 Ціни відповідно до окремих договорів змінювалися протягом року в сторону збільшення або зменшення у межах 10 відсотків від вартості, зазначеної в договорах, враховуючи сезонність і об'єми постачання.

Додамо, що Луцький комбінат шкільного і студентського харчування охоплює гарячим харчуванням 25 шкіл Луцька та чотири школи громади: у Жидичині, Кульчині, Княгининку та Прилуцькому.

Для усіх продуктів харчування, окрім яєць, у суму вартості, зазначеної в договорах, були закладені послуги доставки продуктів автомобілями та послуги вантажників. Для доставлення продуктів, що швидко псуються, необхідні рефрижератори, вартість доставки якими значно дорожча, ніж вартість доставки звичайними автомобілями.

Окремі види продуктів підприємці доставляють чотири рази на тиждень у кожну школу. Одне коло доставки продуктів по школах становить близько 100 км.

Щодо закупівлі гречки. Відповідно до договору від 8 вересня 2021 року перед початком навчального року було придбано 400 кг гречки за ціною 31,32 грн за кг. Оскільки у підприємства цього продукту більше не було у наявності, комбінат уклав інший договір від 30 серпня 2023 року за ціною 59,90 грн за кг (у ціну закладена затратна частина на довіз і розвіз по навчальних закладах). Зазначимо, що така ціна зумовлена ще й тим, що ринкова вартість крупи в Україні навесні 2023 року сягнула майже 68 грн за кг.

Загалом комбінат закуповує продукти за середньоринковими цінами і цінами, нижчими за ринкові».

Реклама Google

Telegram Channel