Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Медичних капеланів офіційно навчатимуть у Волинській православній богословській академії

«Медичний капелан буде професіоналом, або, іншими словами, священником в охороні здоров’я».

Волинь-нова

Медичних капеланів офіційно навчатимуть у Волинській православній богословській академії

Донедавна медичне і військове капеланство ґрунтувалося винятково на правах волонтерства, а тепер цього офіційно навчатимуть у ліцензованих богословських освітніх закладах

 Про це розповів протоієрей Володимир Вакін, ректор ВПБА, у телепрограмі «Духовна абетка» на «12 каналі».

Медичні капелани – явище не нове, одним із його найперших представників в Україні став саме випускник ВПБА – ієромонах Макарій (Дядюсь). Маючи військове звання, відбув у зону бойових дій, щоб підтримати наших захисників ще в перші дні вторгнення ворога, інформує Волинська єпархія.

«Жодних соціальних пільг чи виплат законодавством не було передбачено. Але це нікого не зупиняло, бо люди бачили, що військові – у самому горнилі пекла. Тому наші душпастирі йшли разом із воїнами, і це дало позитивні результати. Такий досвід почали узаконювати. Спочатку прийняли закон про військових капеланів, і вже декілька років вони офіційно стають на посаду, отримують офіцерські звання, цілком інтегровані у цій сфері. Тепер черга дійшла до медичного капеланства», – пояснює панотець.

 

 На Волині медичне капеланство започатковано понад 10 років тому, коли душпастирі у співпраці з медичним персоналом і пацієнтами установ охорони здоров’я почали відкривати каплички у медзакладах. І це було теж на правах волонтерства. Крім того, українці активно інтегруються у європейське суспільство, а там медичне капеланство досить поширене.

«Лікарям зараз треба дуже багато допомоги, бо вони мають непосильне навантаження і часто роблять усе на межі людських можливостей. Їм теж потрібна наша підтримка і вдячність. Зараз багато військових у госпіталях, у реабілітаційних центрах, і до них треба особливий підхід: зрозуміти, вислухати і допомогти. Держава прийняла закон, який дає право вступати медичним капеланам у штат медичних працівників, а для цього потрібно отримати богословську освіту в ліцензованому освітньому духовному закладі, й постійно підвищувати свою професійну клінічно-душпастирську кваліфікацію. У квітні цього року на основі державного стандарту ми розробили освітню програму з теоретичним і практичним курсом та набрали першу групу студентів, яка з вересня навчатиметься у ВПБА. Буде набір і в другу групу. В цьому питанні ми не демпінгуємо якість, тому в нас обмежена кількість. Під час навчання має бути багато практикуму», – поділився планами ректор академії.

Також він додав, що медичний капелан, ставши працівником лікарняної установи офіційно, не становитиме конкуренцію медикам, а йдеться винятково про допомогу – як лікарям, так і військовим насамперед: «Зараз народжується нова культура спілкування духівників із медиками, із психологами та іншими фахівцями, щоб спільно взаємодіяти і, головне, – зберегти максимальну кількість життів. Під час навчання медичних капеланів будуть присутні лікарі, які також навчатимуть лікарської етики та правил ведення відповідної документації. Медичний капелан буде професіоналом, або, іншими словами, священником в охороні здоров’я», – пояснив панотець.

Реклама Google

Telegram Channel