Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
У Луцьку вшанували велику українку, знамениту письменницю та громадську діячку – Олену Пчілку

Ольга Петрівна Косач любила цей край і присвятила Волині віршовані «Волинські спогади».

Фото: Фейсбук.

У Луцьку вшанували велику українку, знамениту письменницю та громадську діячку – Олену Пчілку

29 червня минає 175 років від дня народження видатної українки Ольги Петрівни Косач – Олени Пчілки

Для Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки цей день особливий, адже Олена Пчілка є патронесою головної книгозбірні регіону, що з великою гордістю та гідністю носить її ім’я.

Про це розповідають на фейсбук-сторінці закладу. 

З нагоди цієї знаменної дати у бібліотеці відбувся літературно-музичний вечір «Олена Пчілка – то є Україна».

Перший заступник голови Волиньради Юрій Поліщук зауважив, що цьогоріч на Волині запланована низка масштабних культурних, мистецьких та наукових заходів, присвячених ювілейній річниці від дня народження Олени Пчілки, аби вкотре нагадати сoбі та всьому світові про силу українського слова та незламність духу.

«Наш Волинський національний університет ініціює ряд наукових конференцій, присвячених постаті цієї видатної українки. І всі ми вболіваємо, аби вже найближчим часом був втілений у життя їх амбітний задум з видавництва повної збірки творів Олени Пчілки в 11 томах. Особисто для мене вона, найперше, є видатною громадсько-політичною діячкою та першою жінкою націоналісткою, яка мала вплив на суспільну думку. Також з поміж іншого її сміливо можна назвати великим педагогом, адже вона добре застосовувала на практиці сімейну педагогіку, виховуючи шестеро своїх дітей. На мою думку, талант Лесі Українки, напевно, ніколи б не розкрився, якби не її мама Олена Пчілка. Саме вона відкривала своїм дітям мальовничі і самобутні куточки Волині. Науковці досі сперечаються, яка місцина вплинула на написання «Лісової пісні», чи то загадкове урочище Нечимне, що на Ковельщині, чи Запруддя, на Камінь-Каширщині. Шляхетність, гідність, відвага, інтелект – це ті чесноти, якими володіла Олена Пчілка і, направду, була сильною українкою, бо гордо несла українське слово і український дух. Пам'ять про неї живе в її творах та діяльності, а її внесок у розвиток української культури неоціненний», - підкреслив він.

Відома українська письменниця, членкиня Національної спілки письменників України Ніна Горик присвятила їй авторський вірш, який зворушливо прочитала. «Тверда тернова віть, що із давен супроти кривди гостро повставала, у колі найславетніших імен для неї часто місця не ставало… Тій геніальній матері, котра дочку хрестила іменем Вкраїни і знала, слово - той довічний храм, яким ім’я народу не загине!», - йдеться у поетичних рядках.

Ольга Петрівна Косач любила цей край і присвятила Волині віршовані «Волинські спогади». Вони були надруковані 1883 року у першому томі літературно-наукового альманаху «Рада», який Олена Пчілка разом з Михайлом Старицьким підготувала і здійснила видання в Києві. Саме на Волині Олена Пчілка розпочала свій творчий шлях дослідженням народної творчості «нового для мене прекрасного краю волинського» та написання літературних творів.

Мистецький захід супроводжувався екскурсом у її життєвий та творчий шлях, декламуванням її творів, музичними композиціями на вірші Олени Пчілки.

Про життя, творчість, суспільно-громадську діяльність Олени Пчілки та сім’ю Косачів змістовно та цікаво розповідали ведучі вечора – завідувачка відділу краєзнавчої роботи Наталія Хомяк та провідний бібліотекар відділу документів іноземними мовами Ольга Кириченко.

Ольга Петрівна Косач-Драгоманова – авторка багатьох прозових, поетичних, драматичних творів, літературний критик, публіцистка, перекладачка, фольклористка, етнографиня, педагог, активна громадська діячка, велика патріотка України, невтомна трудівниця, прекрасна жінка. Під час імпрези присутні відчули атмосферу літературно-мистецької вітальні Косачів, що наприкінці минулого століття була знаною в культурницьких елітарних колах української інтелігенції. Здавалось, що в таємничому світлі свічок в старовинних канделябрах, під чарівні звуки фортепіано, крізь простір та час промовляє сама Олена Пчілка – ділиться спогадами, щиро розповідає про своє життя, читає вірші, співає улюблених українських пісень, з любов’ю розмовляє з донькою Лесею. Роль Олени Пчілки талановито зіграла-прожила заслужена артистка України Світлана Органіста, роль Лесі Українки виконала студентка акторського факультету Волинського коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського Анастасія Миронюк.

У заході взяли участь народний артист України Василь Чепелюк, солістка Волинської обласної філармонії Юлія Єфімчук, тріо бандуристок «Дивоструни», концертмейстер Алла Дуда. 

«Цей захід – маленька частка великої шани та любові Олені Пчілці, яка своїм життям щодня доводила, що ми є Україна», – резюмувала керівниця Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки Наталія Граніч.

До пам’ятника Олені Пчілці, великій українці, що є символом національної шляхетності, гідності, волелюбності та незламності, було покладено квіти.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ 

Читайте також: У Луцьк приїде українська мовознавиця Ірина Фаріон.

Реклама Google

Telegram Channel