Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Що робить влада,  аби не допустити нову  хвилю біженців восени?

Люди вирішують все: і долю цієї війни, і якою буде Україна після неї.

Фото ілюстративне / facebook.com.

Що робить влада, аби не допустити нову хвилю біженців восени?

Відтік людей з країни виглядає більш ніж реальним

Під час Дня уряду поставила запитання, яке мені видається сьогодні одним із найбільш стратегічних і важливих: що робить уряд, аби не допустити нову хвилю біженців восени? Бо якщо не буде забезпечений навчальний процес, мами з дітьми просто змушені будуть поїхати з країни, аби діти не замерзли в школах і змогли навчатися.

З другого разу отримала відповідь міністра освіти Оксена Лісового:

1) ВУЗи і заклади профтехосвіти почнуть нав­чальний рік раніше, тобто до 1 вересня. Зимові канікули будуть довгими, наскільки це максимально можливо. Другий семестр буде подовжено, тобто він може закінчитися аж наступного липня.

2) Лише 30% українських шкіл обладнані генераторами. І то не повністю: в частині з них заживлені лише пункти незламності, а це лише зарядки і гарячий чай…

3) Кошти на забезпечення пальним цих наявних генераторів уряд виділяти не збирається. Це ляже на місцеве самоврядування, сказав міністр. Чи є в них достатньо податків і коштів для такої витратної частини, як пальне для генераторів освітніх закладів і критичної інфраструктури, ніхто досі так і не порахував. І це – проблема.

4) Школи раніше на навчання не виходитимуть, працюватимуть з 1 вересня. Але цілком ймовірно, що частину навчання доведеться знову перевести в онлайн, сказав міністр.

При цьому як забезпечити вчителів та учнів безперебійним інтернетом в умовах відключень теж не знає ніхто. Виглядає, що самі батьки мають подбати, аби мати безперебійні джерела живлення бодай вдома для навчання…

Думаю, за таких умов відтік людей з країни виглядає більш ніж реальним. І це точно знову вплине і на ринок праці, який сьогодні потребує працівників, і на зменшення ринку, і на поглиблення демографічної кризи.

На питання, що робить уряд для вирішення демографічної катастрофи, віцепрем’єрка Юлія Свириденко відповіла, що від 10 до 15 тисяч українців пройшли перекваліфікацію в центрах зайнятості…

Я не буду це коментувати, але, вочевидь, ми вже постали перед тим, аби сформувати перед країною основи імміграційної політики: кого ми хочемо бачити на українському ринку праці на тлі відтоку українців та необхідності залучення українських чоловіків до ЗСУ.

Люди не просто важливі. Люди вирішують все: і долю цієї війни, і якою буде Україна після неї. І про це треба думати вже зараз. Бодай про те, як не втратити ще декілька мільйонів українок з дітьми…

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel