Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Образ великої українки стане ще одним з оберегів богословської академії на Волині

Урочистий момент вручення портрета ректору Волинської православної богословської академії від Союзу українок Волині.

Фото Люби Хвас.

Образ великої українки стане ще одним з оберегів богословської академії на Волині

В урочистий день випускного Волинська православна богословська академія отримала у подарунок величний портрет знаменитої просвітительки і меценатки Галшки Гулевичівни

Дорогий подарунок від імені Волинського відділу Союзу українок піднесла громадська діячка, яка не одне десятиліття очолювала цю жіночу організацію, Почесна громадянка Луцька – Любов Ганейчук. Вона привітала випускників Академії із закінченням навчання: «Сьогодні ви вирушаєте у широку самостійну дорогу. Але куди б вас доля не закинула, ви завжди повинні пам’ятати, хто ви є, чиї ви діти, яка земля вас народила. Бо прийде час, закінчиться війна, обов’язково переможемо і у світі буде за щастя називатися українцем. Світ пізнає і Україну, і її духовні глибини, і культуру, і мистецтво». 

Цей портрет у 2001 році привезла із США та вручила Любові Максимівні на 10-річчя відродження Союзу українок Волині Наталя Даниленко – тодішня заступниця світової федерації українських жіночих організацій. «Саме з підказки та ідеї цієї видатної жінки ми підняли із забуття ім’я нашої славної землячки-благодійниці Галшки Гулевичівни, про яку багато хто і не знав, – розповіла Любов Ганейчук. – Завдяки нашим старанням у місті з’явилась вулиця на її честь та відкрили барельєф». 
Портрет волинської меценатки і святої є символічним і знаковим подарунком для богословської академії. 

 Цей портрет у 2001 році привезла із США та вручила Любові Максимівні на 10-річчя відродження Союзу українок Волині Наталя Даниленко. 

Галшка Гулевичівна прославилася не лише, як мудра покровителька освіти і науки. Протягом життя вона невтомно і самовіддано працювала на підтримку православ’я, зокрема пожертвувала кошти для монастирів у Києві та Луцьку.
22 листопада 2021 року Галшку Гулевичівну канонізували. Таке рішення було прийнято під час з’їзду Священного Синоду Православної Церкви України. Ідею на прославлення і увіковічнення славної дочки України і Волині, на підставі численних досліджень, подала Волинська єпархія ПЦУ. 

Нині ж носить ім’я Галшки Гулевичівни Волинська обласна організація Союзу українок. Все своє життя ця унікальна жінка присвятила на славу України. Саме український дух та патріотизм плекають неустанно і союзянки. Жодна патріотична акція у місті та області не проходить без участі цих свідомих українок. Сьогодні у час війни вони активно і невтомно займаються волонтерством, аби підтримувати наших захисників.    

Довідково: уродженка Волині – Єлизавета Василівна Гулевич – походила зі старовинного українського православного та шляхетського роду Гулевичів, відомого з початку ХVІ століття. Галшкою її почали називати пізніше на польський манер. Її місцем народження історичні джерела називають село Затурці, де вона з’явилася на світ 1575 року. Померла 1642 року і була похована на території Луцького братського монастиря. 

Була засновницею Київського та Луцького братств. В історію увійшла як видатна благодійниця. На початку XVII століття жертовно віддала власні кошти, маєток і землю у Києві для Київського братства, з метою заснувати там православний монастир, шпиталь і школу для дітей всіх станів. Саме цей дарунок і став тією основою, з якої пізніше зародилася Києво-Могилянська академія. 

Величний портрет Галшки Гулевичівни 23 роки тому привезла у подарунок українка з Америки, заступниця СФУЖ –  Наталя Даниленко.
Величний портрет Галшки Гулевичівни 23 роки тому привезла у подарунок українка з Америки, заступниця СФУЖ – Наталя Даниленко. 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Луцьк доєднався до в'язання найбільшого в Україні жовто-блакитного прапора (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel