Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Скільки на Волині є хворих на СНІД

Під час обговорення на Камінь-Каширщині питань профілактики, виявлення і лікування соціально значимих захворювань.

Фото – Камінь-Каширська РВА.

Скільки на Волині є хворих на СНІД

27 червня на базі Камінь-Каширської районної лікарні відбулося виїзне засідання обласної Координаційної ради з проблем ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та наркоманії

До заходу долучилася начальниця районної військової адміністрації Ольга Ващук. У своєму вступному слові Ольга Петрівна зазначила:

– Тема, яку сьогодні розглядаємо, була, є і буде на часі. Через російську агресію усі галузі зазнали потужних викликів. Не стала винятком і медична. Війна змусила тисячі людей покинути власні домівки, серед іншого – підірвала стан здоров’я населення. Відтак, гостро стоїть питання його збереження, зокрема стримування темпів розповсюдження хвороб: туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу, наркоманії, вірусних гепатитів… Тому до роботи у сфері протидії цьому залучені як органи влади, спеціалізовані заклади та установи, так і громадські організації. Про статистику розповідатимуть фахівці, але говорити про запобігання захворюванням, яких можна уникнути завдяки профілактиці чи вакцинації, потрібно спільними меседжами та планом дій. Усім плідної та ефективної роботи. Будьмо здорові!, – цитує її пресслужба відділу гуманітарної політики та інформаційної діяльності Камінь-Каширської райдержадміністрації.

Тож члени Координаційної ради обговорюють позитиви та труднощі реалізації Стратегії подолання епідемій ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів в області до 2030 року, а медичні директори закладів охорони здоров’я Камінь-Каширської та Любешівської громад діляться досвідом про якісну діагностику, а також допомогу пацієнтам у лікуванні цих недуг.

Завідувачка структурного підрозділу «Центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» КП «Волинська обласна інфекційна лікарня» Олена Макаренко зауважила, що основний чинник, який значно вплинув на поширення соціально значимих хвороб, – це пандемія COVID-19 і повномасштабне вторгнення. За її словами, кількість нововиявлених ВІЛ-позитивних осіб в ІІІ та ІV стадіях становить 71 %, а це вимагає ще більше зусиль медичних працівників і фінансово-економічних витрат країни.

Реклама Google

Як підкреслила доповідачка, в області відбулося зниження показників обстеження населення на наявність антитіл до ВІЛ-інфекції.

– Для прикладу, якщо минулі роки ми проводили близько 10 тисяч досліджень на ВІЛ-інфекцію у місяць, то за весь минулий рік обстежено трохи більше, як 60 тисяч пацієнтів. Під час організації обстеження на наявність ВІЛ-інфекції особливу увагу слід приділяти внутрішньо переміщеним особам і військовим. Час такий, тому долаємо його виклики, – резюмувала Олена Іванівна.

Варто зазначити, що станом на 1 червня 2024 року в області антиретровірусною терапією охоплено 1 752 ВІЛ-позитивних особи. Впровадження такої терапії ефективно вплинуло як на стан здоров’я пацієнтів, так і на профілактику поширення захворювання серед близького оточення.

Читайте також: Щеплення від сказу: чи забезпечені волинські медзаклади вакциною.

Telegram Channel