Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
В Україні зростають ціни на землю

Загалом, по областях вартість гектара землі коливається...

Фото: Відкриті джерела.

В Україні зростають ціни на землю

В Україні суттєво здорожчала земля сільгосппризначення. Поточна ціна - найвища за весь час існування ринку землі

У травні 2024 року середньозважена ціна гектара склала 45 тис. грн, що на 8,2% вище, ніж у квітні 2024 року, та на 5,6%, ніж у березні поточного року, йдеться у дослідженні Київської школи економіки (KSE).

Про це інформує Gazeta.ua.

«Зазначені ціни базуються на офіційних цінах, що реєструються у Реєстрі речових прав при укладенні угод купівлі-продажу. Ринкові ціни на землю можуть бути значно вищими, адже більша частина усіх угод укладаються за ціною», - зазначається в дослідженні.

З початку 2024 року середні ціни на землю залишаються значно вищими, ніж у попередні періоди.

«Відтак, можна констатувати, що відкриття ринку земель для юридичних осіб у січні 2024 року спричинило структурні зміни умов на ринку. І як наслідок призвело до збільшення цінності сільгоспземель», - констатували автори дослідження.

Загалом, по областях вартість гектара землі коливається від середніх 30,2 до 78,9 тис. грн/га. Найдорожче – на Івано-Франківщині, в середньому 78,9 тис. грн/га. 

Дорога земля також:

= у Львівській - 58,3 тис. грн/га;

= Полтавській - 57,6 тис. грн/га;

= Тернопільській областях - 55,7 тис. грн/га.

Найдешевше земля коштує у Запорізькій області - у середньому 30,2 тис. грн/га.

Дешева земля у:

= Донецькій - 33,3 тис. грн/га;

= Херсонській - 33,5 тис. грн/га;

= Сумській областях - 34,6 тис. грн/га.

 

 Початок функціонування ринку земель сільськогосподарського призначення був досить спокійним, і ціни залишалися відносно стабільними протягом 2021 року. У 2021 році місячний обсяг операцій становив близько 10 000 угод на місяць, а середній розмір угоди - 2,5 га. Середній рівень цін становив близько 30 000 грн/га.

Протягом березня-квітня 2022 року ринок не діяв, оскільки влада обмежила доступ до бази даних про право власності на землю. У травні 2022 уряд видав тимчасове положення про реєстр власності на землю, і ринок землі поволі запрацював. Через війну кількість угод зменшилася вдвічі, приблизно до 5000 на місяць, середній розмір угоди - до 2 га.

Читайте також: «В найбільших населених пунктах Волині перевірили якість питної води: результати».

Реклама Google
 

Telegram Channel