Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Українцям, які воювали, знизять пенсійний вік: у ПФУ повідомили деталі

Йдеться про громадян, які здобули статус учасника бойових дій.

Фото ілюстративне.

Українцям, які воювали, знизять пенсійний вік: у ПФУ повідомили деталі

Деяким українцям можуть знизити пенсійний вік ще під час війни або після її закінчення

Йдеться про громадян, які здобули статус учасника бойових дій. Вони мають право вийти на пенсію у 50 або в 55 років.

Про це повідомили у Головному управлінні ПФУ у Донецькій області, пише Today.

Право на дострокову пенсію передбачено для учасників бойових дій законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Відповідно до цього закону, чоловіки, які мають цей статус, можуть стати пенсіонерами у 55 років. А для жінок таке право передбачено ще на п'ять років раніше – у 50.

Але тут є обов'язкові умови: у них має бути певна кількість років загального трудового стажу. Так, чоловіки повинні мати не менше за 25 років страхового стажу, а жінки - не менше за 20. При цьому розмір пенсії у них, як і в решти громадян, залежатиме від кількості років страхового стажу та від зарплати, яку вони  отримували. Звісно, йдеться лише про «білу» зарплату. Крім цього, учасники бойових дій мають право на такі щомісячні доплати:

= Доплату у розмірі 25% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Цьогоріч розмір ПМ для цієї вікової категорії становить 2361 гривню. Отже розмір доплати буде 590,25 грн.

= Цільову грошову допомогу на проживання у розмірі 40 грн. Розмір цієї допомоги, відверто кажучи, трохи відстав від часу.

= Щомісячну державну адресну допомогу до пенсії в разі, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає 4958 грн.

У ПФУ повідомили, які документи знадобляться для оформлення такої дострокової пенсії.

Список потрібних документів такий:

= паспорт;

= реєстраційний номер облікової картки платника податків;

= трудова книжка або документи про стаж (документи про проходження військової служби);

= довідки про заробітну плату (грошове забезпечення) до грудня 2016 року (у разі відсутності даних про заробітну плату в Реєстрі застрахованих осіб);

= посвідчення учасника бойових дій;

= довідки про безпосередню участь особи в заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;

= фото (для видачі пенсійного посвідчення).

Ці документи можна подати онлайн через портал ПФУ або звернутися з ними безпосередньо до будь-якого відділення Пенсійного фонду.

Читайте також: «З бюджету волинського Володимира виділили 3 млн гривень для ЗСУ».

Реклама Google
 

Telegram Channel