Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Українці на Як-52 відстрілюють ворожі дрони... із дробовика (Відео)

Українці збивають російські дрони з тренувального літака часів Першої світової.

Скріншот з відео, фото – unian.ua.

Українці на Як-52 відстрілюють ворожі дрони... із дробовика (Відео)

Пілоту Як-52 доводиться маневрувати за кілька метрів від своєї цілі, перш ніж боєць на задньому сидінні відкривав вогонь

Українські бійці на гвинтовому літаку часів Першої світової Як-52 ведуть полювання на російські дрони, і цього тижня додали ще два знищених дрони до свого послужного списку/

Про це пише Forbes, інформує unian.ua.

«На відеозаписі з російського безпілотного літального апарату, поширеному в інтернеті в суботу, зображено, як два українські льотчики з відкритої кабіни свого навчального літака Як-52, побудованого в 1970-х роках, збивають свою останню ціль - сам безпілотник. Як-52 і російський безпілотник перебувають усього за кілька ярдів один від одного. Схоже, що пасажир Як-52, який сидить на задньому сидінні і, за чутками, озброєний дробовиком, який знищує безпілотники, цілиться в дрон. Можливо, це та сама рушниця, яка принесла йому популярність», – пише видання.

Раніше цього місяця російський блогер поскаржився на те, що екіпаж Як-52 «стріляє по наших БПЛА, як у тирі». Інші порівнювали цю тактику боями часів Першої світової війни.

Реклама Google

Forbes нагадує, що ще в середині квітня в Інтернеті з'явилися відеозаписи, на яких видно, як Як-52 стикається з російським БПЛА «Орлан» над Херсонською областю та збиває його. На початку червня в мережі з'явилося аналогічне відео – цього разу зняте росіянами. На ньому зображено, як Як-52 збиває російський розвідувальний безпілотник ZALA.

Крім того, на фотографіях, які з'явилися в соціальних мережах у вівторок, видно позначки про знищення на боці Як-52: щонайменше шість безпілотних літальних апаратів Orlan і два ZALA.

«На відеозаписі, зробленому в суботу, схоже, зафіксована ще одна пара позначок, що означає, що в українських мисливців за безпілотниками був напружений тиждень», – пише Forbes.

Коли з'явилися перші відео боїв Як-52 проти безпілотників, деякі спостерігачі припустили, що екіпаж літака веде вогонь по безпілотниках із підкрилових гармат або ракетних установок, пише Forbes.

Водночас італійський авіаційний експерт Давіде Ченчіотті зазначав, що далеко не всі Як-52 коли-небудь модифікувалися для встановлення підкрильового озброєння. Тому не варто дивуватися, коли з'ясувалося, що українці стріляли з дробовика із заднього сидіння літака, пише видання.

«У той час, коли українські ВПС намагаються зберегти свої найдорожчі ракети класу «земля-повітря» для найнебезпечніших російських цілей - балістичних і крилатих ракет, а також пілотованих винищувачів-бомбардувальників, що завдають потужні бомбові удари, – хлопець із рушницею на повільному гвинтовому літаку - недорогий спосіб збивати російські безпілотники далеко від лінії фронту», – пише Forbes.

Але це не означає, що для українців це легко - і пілот Як-52, і стрілець на задньому сидінні повинні бути досвідченими й терплячими, щоб влучно стріляти по маленькому безпілотнику. У всіх останніх повітряних зіткненнях пілот Як-52, очевидно, маневрував у межах кількох метрів від своєї цілі, перш ніж боєць на задньому сидінні відкривав вогонь.

Читайте також: У центрі Луцька підірвали гранату.

Telegram Channel