Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Як вибрати колосник для печі чи каміна

Фото: dimtepla.com.ua.

Як вибрати колосник для печі чи каміна

Сьогодні на ринку представлено багато конструкцій твердопаливних печей та камінів, які використовуються для опалення приміщень та декоративного оформлення інтер'єру. Практично всі подібні пристрої містять пічне та камінне лиття, одним з основних елементів якого є колосники. Для чого потрібні колосники та на що слід звернути увагу при їх виборі — розповідаємо в цьому матеріалі.

Які функції виконує колосник

Колосник — це елемент топки каміна чи печі. Його призначення полягає в полегшенні подачі повітря, яке необхідне для згоряння палива, а також видаленні негорючих залишків. Такі решітки встановлюються в камері згоряння печі на колосникових балках або керамічних підставках.

Які існують види пічних решіток

Залежно від типу печі, її потужності та призначення використовуються різні види колосників. Серед них варто виділити основні:

  • Балкові решітки — мають вигляд окремих пластин. Щілини між пластинами дають можливість надходження великої кількості повітря в камеру згоряння, тому в ній можна спалювати вугілля, дрова, брикети. Балкові решітки використовуються в широкому діапазоні печей: від пристроїв для центрального опалення (15-20 кВт) до промислових печей (200-600 кВт).
  • Пластинчасті решітки — використовуються в опалювальних пристроях з відносно невеликою потужністю, в основному в домашніх печах та камінах. Перевага пластинчастих решіток полягає в тому, що їх легко міняти, а також встановлювати на невеликій кількості опорних точок (найчастіше достатньо чотирьох точок).
  • Круглі решітки — найчастіше використовуються у невеликих печах. Діаметр таких решіток становить 40-45 см. Колосники більшого діаметра (50-105 см) зазвичай встановлюють в потужних печах і котлах, що використовуються в промисловості. Для зручності установки такі решітки відливають з кількох частин, щоб їх можна було вставити через топковий люк.

Печі та каміни можуть мати топки різних розмірів та форм. Тому колосники випускаються у широкому асортименті, що дозволяє підібрати деталь навіть нестандартної форми.

Чому колосники роблять чавунними

Фурнітура, яка використовується для печей, виготовляється з чавуну, оскільки він дуже добре підходить для роботи при високих температурах. Чавун, на відміну від сталі, не окислюється. Це пов'язано з наявністю в його структурі графіту, який створює на поверхні чавуну шар, що захищає його від реакції з киснем. Ще однією перевагою чавуну є його жорсткість, яка дає можливість витримувати високі навантаження.

Як вибрати колосник

При виборі колосника слід визначитися з тим, яке паливо буде використовуватись для спалювання в каміні чи печі. Для дров та брикетів можна вибрати колосники розмірами від 135×290 мм до 220×325 мм. Для вугілля краще обрати решітку розмірами 240×415 або 205×300 мм. Важливо, щоб вона була виготовлена з товстого і міцного чавуну, який спроможний тривалий час витримувати тривале термічне навантаження.

Також слід звернути увагу на просвіти решітки. Вони повинні займати близько 40 % від загальної площі. Малі просвіти не дають хорошого доступу повітря, внаслідок чого ефективність згоряння палива знижується. Крім того, недостатня циркуляція повітря може призвести до накопичення газів. Якщо ж просвіти занадто великі, частина недогорілих частинок палива буде передчасно випадати в зольник.

Колосник — це обов'язковий елемент кожної печі, який вимагає уважного вибору. Широкий асортимент колосників різних розмірів представлений в магазині «Дім тепла», що дає можливість кожному користувачу підібрати відповідний варіант.

Реклама Google

Telegram Channel