Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
На Волині пройшов фестиваль національних бойових мистецтв «Дух незламних» (Фото)

На фестивалі показали театралізоване дійство, під час якого козаки мужньо обороняли рідний край від загарбників.

Фото: Volodymyr Maksymchuk

На Волині пройшов фестиваль національних бойових мистецтв «Дух незламних» (Фото)

Захід відбувся 29-30 червня 2024 року в селищі Рокині на території музею історії сільського господарства Волині - скансен

У програмі фестивалю: виступи колективів з козацького бойового мистецтва, вогняне козацьке шоу, театр козацького бою, постановка шабельних боїв, похідний козацький наметовий табір, гутірка, майстер-класи, байдарки, ярмарок, фудкорт, змагання (боротьба навхрест, боротьба на поясах, поєдинки з рукопашу гопак та ін), концертна програма.

Офіційне відкриття фестивалю супроводжувало театралізоване дійство, під час якого козаки мужньо обороняли рідний край від загарбників. Акомпонементом для них стали вибухи гармат, стрільба із мушкетів та запах пороху – реконструкція історичної артилерії козацької доби.

Особливими гостями першого дня фестивалю стали Сергій Василюк з гурту «Тінь Сонця» та гурт «Grandma’s Smuzi», які підкорювали публіку своїми хітами, – інформує Район. Луцьк.

Протягом всього фестивалю працювали майстерки, фуд зона, спортсмени проводили демонстраційні поєдинки з рукопашу гопак, реконструкції козацьких боїв та багато інших заходів. Гутіркова сцена «Млин» збирала усіх охочих поспілкуватися про важливі та актуальні теми. Там провели лекції-розмови на актуальні теми, зокрема про волонтерство, адаптацію ветеранів та козацьке здоров'я.

Спікерами та спікерками гутірок були: голова правління ГО «Розвиток мікрорайонів міста», волонтерка Наталія Грушка; військовослужбовець, фронтмен гурту «Тінь сонця» Сергій Василюк; старша офіцерка відділення соціального супроводу 6-го прикордонного Волинського загону Державної Прикордонної Служби України, лейтенантка Людмила Кравчук; президент Міжнародної федерації «Спас», доктор філософії в галузі педагогіки, письменник, засновник Міжнародної Академії здоров'я і успіху «Спас» Олександр Притула; клінічна психологиня, голова ГО «Елеос-Волинь», медична капеланка, волонтерка Наталія Райниш; голова ГО «Луцька міська організація Спілки воїнів АТО Волині», регіональний керівник мережі магазинів «Офіс Центр» у Волинській області Олег Кобилинський; заступник декана факультету історії, політології та національної безпеки, старший викладач кафедри національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки, учасник бойових дій Тарас Літковець.

Наталія Грушка поділилась своїм волонтерським досвідом та відповіла на питання: «Волонтери. Чому ми не втомились?». Сергій Василюк розповів про військову справу та особистий вклад під час лекції «Державний кордон України: формування та захист». Прикордонниця Людмила Кравчук розказала свою історію війни, полону та любові. Олександр Притула познайомив слухачів з темою козацького здоров'я та його характерниками. Медична капеланка Наталія Райниш надала поради щодо порозуміння між військовими та цивільними. З Олегом Кобилинським спілкувались на тему адаптації ветеранів в суспільстві, розбиралися, що робити ветерану та як йому допомогти після його звільнення з лав ЗСУ. На завершення учасник бойових дій Тарас Літковець підкреслив роль козацького патріотизму у вітчизняній історії. 

На фуд зоні продававли готову їжу, овочі та м'ясо на вогні, крафтові смаколики, наливали слабоалкогольні та безалкогольні напої. 

Другий день фестивалю, 30 червня, був не менш насичений заходами, головною подією якого став виступ Kozak Siromaha. 

Організатор фестивалю національних бойових мистецтв «Дух незламних», засновник та тренер спортивного клубу козацьких бойових мистецтв «Герць» у Луцьку, директор «Музею історії сільського господарства Волині-скансен» у Рокинях Роман Ковальчук розповів:

«Відкриті всеукраїнські ігри з видів спорту, започаткованих в національно-культурних традиціях «Дух незламних» – іншими словами фестиваль бойових мистецтв, зібрав сотні людей з усієї України сьогодні в Рокинях. Сергій Василюк соліст гурту «Тінь Сонця» приїхав не тільки виступити перед глядачами, а й отримати від організаторів подарунок для свого підрозділу – «Dji Mavic 3T». Також запалюватиме публіку гурт «Grandma’s Smuzi», відомий своїми україномовними каверами на світові рок-хіти. А на завершення підготували яскраве вогняне шоу від «Лютих Козаків» з Дніпра».

Майстри різних ремесел провели майстер-класи – гончар, лялькарі, плетення бісером, розпис тканини та інші. 

Гончар Микола Шавула, який служить в лавах ЗСУ, також доєднався до фестивалю і провів свої майстер-класи з гончарства для всіх охочих. Роман Ковальчук зізнався – без Миколи не обходився жоден фестиваль у Луцькій громаді, тож і цього разу доклали всіх зусиль, аби запросити гончара на захід.

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також:  У місті на Волині вшанували полеглого Героя, справжнього воїна, націоналіста – Олександра Філона.

Реклама Google

Telegram Channel