Курси НБУ $ 40.64 € 43.69
Економіка                 Як вибратися «Нововолинськводоканалу» з боргової ями?

Недаремно кажуть: "Без води і ні туди, і ні сюди"

Фото з Інтернету

Економіка Як вибратися «Нововолинськводоканалу» з боргової ями?

З ініціативи нового начальника КП «Нововолинськводоканал» НМР Павла Шевчика відбулася предметна зустріч із першим заступником Міністра фінансів України Денисом Улютіним, у якій взяв участь Нововолинський міський голова Борис Карпус.

  З початку нинішнього року в шахтарському місті зросли тарифи на водопостачання і водовідведення на 57,6 % від раніше діючих. Це викликало обурення нововолинців, адже й так якість води бажає бути, м’яко кажучи, кращою.
 Керівництво КП «Нововолинськводоканал» намагалося аргументовано пояснити, що після проведеної реконструкції вода стала набагато якіснішою та суттєво зменшилося аварійних поривів на водопровідних лініях, що  скоротило втрати та витрати комунального підприємства. Разом з тим з’явилося ряд серйозних чинників, які  суттєво вплинули на подорожчання послуг підприємства. Чи не серед найголовніших - зміна курсу  іноземної валюти в сторону збільшення і пов’язана з цим сплата кредиту та відсотків з 0,75% до 5,32% Міжнародному банку реконструкції та розвитку. 
  Як відомо, ще в  2014 році набули чинності Угоди про позику між Україною та Світовим банком за проєктом «Розвиток міської інфраструктури-2». Саме тоді КП «Нововолинськводоканал» взяло кредит у сумі майже 6 млн доларів США терміном майже на 20 років. Він передбачав реконструкцію і модернізацію систем водопостачання та насосних станцій. За умовами договору, перші п’ять років нічого не сплачували. А вже потім і кредит, і відсотки мали закладати у тариф за водопостачання. 
  Ускладнили ситуацію великі борги населення, майже 4 мільйони гривень, за електроенергію. Таким чином, підприємство Нововолинськводоканал опинилося у критичній ситуації. 
  Розв’язати проблему взялися депутати Нововолинської міської ради. На одній із сесій вирішили проаналізувати роботу підприємства та розробити план виходу з боргової кризи, а також надати «Нововолинськводоканалу» фінансову й кредитну підтримку з міського бюджету. А, окрім цього, надати юридичну допомогу в судових процесах для реструктуризації боргу судом.
  Після цього на підприємстві не лише змінився керівник (зараз його очолює Павло Шевчик), а й продовжили шукати нові шляхи виходу із скрути – яким чином далі обслуговувати кредит Міжнародного банку реконструкції та розвитку.
  З ініціативи нового начальника КП «Нововолинськводоканал» НМР Павла Шевчика відбулася предметна зустріч із першим заступником Міністра фінансів України Денисом Улютіним, у якій взяв участь Нововолинський міський голова Борис Карпус.
  Спілкувалися про можливі варіанти не нараховувати пені за простроченні зобов’язання, про реструктуризацію заборгованості, про можливість перекредитування «Нововолинськводоканалу» українськими банками.
  Нововолинські комунальники вважають, що  закладено позитивний діалог щодо комунікації з Мінфіном. Попереду – ще кілька раундів переговорів.
  Попередньо домовилися продовжити діалог через три тижні, під час якого обговорять детальні кроки виходу «Нововолинськводоканалу» зі складної ситуації. 
                                      Алла ЛІСОВА

   Читайте також: В найбільших населених пунктах Волині перевірили якість питної води: результати

 

Telegram Channel