Курси НБУ $ 40.64 € 43.69
Як працює поліцейський офіцер громади на Волині

Поліцейським офіцером громади Заборольського та Боголюбського округів він працює вже чотири роки.

Фото: Район.Луцьк

Як працює поліцейський офіцер громади на Волині

Анатолій Парфелюк, майор поліції, працює у правоохоронних органах майже двадцять років, допомагаючи волинянам

У поліцію він прийшов після навчання у Національній академії внутрішніх справ, починав з помічника дільничного, згодом став начальником відділу превенції Луцького районного управління поліції ГУНП у Волинській області. 

Поліцейським офіцером громади Заборольського та Боголюбського округів він працює вже чотири роки.

Про це розповідає Район.Луцьк.

Зараз у Луцькому районі працюють 17 офіцерів громад. За словами Анатолія Парфелюка, їх функції значно ширші, ніж у дільничних. В їхні обов’язки входять патрулювання території, встановлення адміністративного нагляду за тими, хто раніше відбував покарання. Анатолій разом з представниками місцевої служби у справах дітей відвідує сім’ї, які потрапили у складні життєві обставини, фіксує порушення правил дорожнього руху. Крім того, він реагує на заяви та повідомлення громадян, може пропонувати місцевій владі встановити для безпеки жителів камери спостереження або додаткове освітлення.

«Офіцер громади виносить попередження, накладає стягнення за адміністративні правопорушення, складає протоколи дорожньо-транспортних пригод, виявляє водіїв у стані алкогольного сп’яніння», – додав поліцейський.

За його словами, підхід офіцерів громади до виконання професійних обов’язків відрізняється від дільничних. Якщо раніше у роботі дільничні акцентували на кількість виявлених правопорушень, то зараз цього немає.

«Кінцева мета нашої роботи не виявити 50 чи 100 порушень, а знизити їх кількість до мінімуму. Наприклад, люди розпивають спиртні напої в громадських місцях. Завдання офіцера громади не написати 100 протоколів на порушників, а зробити так, щоб подібних правопорушень стало менше», – розповів Анатолій Парфелюк. 

Наразі у районі до поліцейських офіцерів громади звертаються з приводу домашнього насильства, дрібного хуліганства, крадіжок, упорядкування дорожнього руху, виносу сміття на проїзну частину доріг. Останнім часом до офіцерів надходить багато звернень від працівників ТЦК з приводу військовозобов’язаних, які не реагують на повістки або переховуються від мобілізації.

Як розповів поліцейський, зараз у селах дрібне хуліганство і крадіжки не настільки розповсюджені правопорушення, як раніше. Однак, місцеві жителі частіше стають жертвами онлайн-шахрайств.

 «Нерідко до нас звертаються з приводу суперечок судів через межу земельних ділянок. Це не в компетенції офіцера громади. Однак, він повинен роз’яснити заявнику, куди звертатися з цього приводу. Не завжди люди правильно розуміють наші повноваження. Наприклад, іноді приїздиш на виклик, коли чоловік побив дружину і чуєш: «протоколів складати не треба, ви його залякайте, щоб він більше не підіймав руку». Але офіцер громади цього не буде робити, бо є інструкція і закон», – розповів поліцейський.

Крім основної роботи на посаді поліцейського офіцера, Анатолій Парфелюк очолює сектор взаємодії з громадами відділу превенції Луцького районного управління поліції ГУНП Волинської області. Тобто, йому підпорядковуються ще 16 офіцерів громад.

За відповідними нормами, у сільській місцевості один офіцер обслуговує  до шести тисяч людей. Але на практиці тих, ким він опікується, значно більше.

Щороку всі поліцейські офіцери громади проходять тренінги та навчання.

Анатолій Парфелюк зізнається, що у нього не завжди вистачає часу на родину, хоча дружина з розумінням ставиться до цього.

«Якщо є вихідні, хоча б пів дня, намагаюся більше уваги приділити родині, провести час з дітьми. Коли випадає цілий вихідний день – це везіння. Звісно, неможливо фізично бути у відділені 24 години, сім днів на тиждень. На не особливо тяжкі та нетяжкі злочини іноді виїздить група оперативного реагування патрульної поліції», – додав він.

За його словами, робота поліцейського офіцера громади не така проста, як може здатися. Поліцейський повинен не лише діяти відповідно до закону, а й вміти знайти підхід до людини, співпрацювати з органами місцевого самоврядування, бути терплячим та відповідальним.  

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На півночі Волині продовжують зводити інженерні спорудження (Фото)

Реклама Google

Telegram Channel