Курси НБУ $ 40.64 € 43.69
Цього року на Волині було зареєстровано 5 випадків лептоспірозу

Не займатися самолікуванням!

Фото ілюстративне / facebook.com.

Цього року на Волині було зареєстровано 5 випадків лептоспірозу

Влітку люди проводять більше часу біля водойм, що може зумовити інфікування збудником лептоспірозу

Бактерія, що спричиняє захворювання у людей, потрапляє у воду із сечею заражених тварин, найчастіше – гризунів, також це може бути худоба, собаки, дикі тварини. Від людини до людини захворювання не передається.

Про це повідомляє Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

На Волині реєструють поодинокі випадки лептоспірозу. Цього року їх було п’ять: 3 – у Ковельському районі, 2 – в Луцькому. Більшість випадків пов’язані з водоймами (під час відпочинку чи риболовлі) та проведенням сільгоспробіт на території власних господарств.

Епідеміологи Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб наголошують, що для запобігання небезпечної хвороби необхідно:

  • забезпечити відповідний захист від гризунів місць проживання людей та, особливо, джерел водопостачання;
  • проводити дератизацію приміщень та захищати харчові продукти і воду від проникнення гризунів.
  • у жодному разі не використовувати воду з відкритих водойм для пиття, миття овочів, фруктів, а особливо для приготування їжі на природі;
  • при проведенні сільськогосподарських робіт, зборі урожаю та перебуванні біля водойми використовувати засоби індивідуального захисту.

Захворіти на лептоспіроз можна не тільки під час купання й риболовлі в заражених водоймах, а на сінокосі на болотистих територіях, під час догляду за хворими і інфікованими тваринами тощо. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи або рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип. До того ж, інколи недуга може мати безсимптомний перебіг.

Серед симптомів лептоспірозу:

  • біль у м’язах (особливо в литкових);
  •  жовтяниця;
  • почервоніння очей;
  • висока температура;
  • головний біль;
  • озноб;
  • блювання та діарея;
  • висипання на шкірі.

Людина може захворіти в період від 2 днів до 4 тижнів після зараження. Хвороба, зазвичай, починається різко з лихоманки та інших симптомів. Лептоспіроз може перетікати з першої фази з вищезазначеними симптомами до другої, більш важкої, яка може призвести до ураження нирок, печінки або менінгіту. У разі несвоєчасного звернення по медичну допомогу недуга може призвести до смерті.

У разі появи характерних симптомів хвороби, особливо після перебування біля водойми, потрібно негайно звертатися за медичною допомогою, не займатися самолікуванням! Раннє звернення за медичною допомогою у перші дні появи згаданих симптомів сприяє швидкому одужанню без важких ускладнень.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У селі на Волині працював вакцинальний автобус.

Реклама Google

Telegram Channel