Курси НБУ $ 40.64 € 43.69
На Волині під час обробітку землі знайшли старовинну прикрасу

Саме такі щитковосерединні персні були найбільш модними на Волині у давньоруський період.

Фото: Фейсбук.

На Волині під час обробітку землі знайшли старовинну прикрасу

На території Волині виявлено чимало давньоруських прикрас, з-поміж яких найбільш поширеними є персні

У колекції Ковельського історичного музею зберігається кілька десятків перснів давньоруського, ранньо- та пізньосередньовічного періодів, -

інфомує головний зберігач фондів у Ковельський історичний музей Мирослава Мороз.

Серед останніх музейних надходжень – бронзовий перстень, знайдений під час обробітку земельної ділянки між селами Туровичі та Миляновичі. Знахідку у музей передала місцева мешканка Вероніка Коробова.

Давньоруський перстень суцільнолитий щитковосерединний за формою, прикрашений стилізованим рослинним та геометричним орнаментом. Щиток круглої форми, діаметром 12 мм, прикрашений орнаментом у вигляді чотирьохпелюсткової квітки, вписаної у коло. Така квітка символізувала хрест, що був на Русі з давніх часів важливим символом. Перстень з таким зображенням міг слугувати не лише прикрасою, але і виконувати роль амулету – оберегу, який захищав від хвороб, від усілякого зла та лиха.

Від щитка по обидва боки кільця перстень має розширення у формі пелюсток, які плавно переходять в основу кільця. На кожній пелюстці викарбувані по чотири насічки.

Саме такі щитковосерединні персні із зображенням чотирипелюсткової квітки та іншою орнаментацією були найбільш модними на Волині у давньоруський період. Здебільшого це була жіноча прикраса, хоча носили їх і чоловіки, і діти.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У Луцькій громаді працюють над дослідженням культурної спадщини.

Реклама Google

Telegram Channel