Курси НБУ $ 40.64 € 43.69
«Ягідні» пісні та молитва: традиції під час збирання чорниць на Волині (Відео)

Народний аматорський фольклорний колектив "Криниця" знає і виконує "ягідні" пісні.

Фото: Фейсбук.

«Ягідні» пісні та молитва: традиції під час збирання чорниць на Волині (Відео)

Традиції та обряди під час збирання чорниць у Камінь-Каширському районі належать до нематеріальної культурної спадщини Волині

Директорка Центру культури та дозвілля Камінь-Каширської міської ради Алла Глущук каже, що на Волині залишилося небагато жінок, які знають обрядові пісні й дотримуються традицій збирання чорниць або як ще кажуть місцеві — «черніки», «ягод», «єгод» чи «сосгод».

Про це розповідає Суспільне. 

Зі слів пані Алли, існує усього декілька «ягідних» пісень, які виконували господині. Кожен похід у ліс також супроводжувався словесними заклинаннями й примовками.

«Починаючи брати ягоди, молилися, просили Божої помочі й захисту від усякої «нечисті», вужів, гадюк. Переважно перед збиранням ягід просто промовляли «Поможи, Боже!», «Господи, поможи мені сгод набрати» або проказували молитву «Отче наш», — додає Алла Глущук.

По чорниці жінки ходили групами. З допомогою традиційних пісень перегукувалися між собою. В ягідних піснях, які збереглися до сьогодні, збиральниці співали про життя, побут людей, кохання і жіночу долю.

Фрагмент однієї з «ягідних пісень», яку в Центрі культури та дозвілля записали зі слів жительки села Підріччя Домни Цьомах:

Беру ягідки, а мені рученьки болять,

Ой, щось на мене воріженьки говорять,

Нехай говорять, як у лісі на вовка,

Ой, бодай же їм заболіла головка.

Як додала Алла Глущук, зараз найбільше традиція побутує у селі Підріччя, де піснеспіви зберігають жінки-старожили. Також обрядів дотримуються у сусідніх селах Краснилівка, Раків-Ліс і Видерта.

«Ой, ягудки мої, як марудно вас брати...

Візьмемо кошилки тай пуйдемо до хати...»

Беруть ягоди і співають народний аматорський фольклорний колектив «Дубровойка«клубу села Оленине. Заспівує Марія Босак. (нижче на відео Центру культури та дозвілля Камінь - Каширської міської ради)

Лісовою дорогою з народним аматорським фольклорним колективом «Дубровойка» клубу села Оленине ідемо по ягоди.

Про що співали у лісі, коли брали ягоди? Про життя.... Про кохання, про родину, про важку працю, про жіночу долю. Співали про те, що боліло. Співали коли ішли до лісу, коли брали ягоди, хвильку відпочивали...

Збираймо ягоди разом з народним аматорським фольклорним колективом « Криниця « Будинку культури села Видерта.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині триває сезон збирання чорниць.

Реклама Google

Telegram Channel