Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
На Афоні виявили три невідомі раніше примірники Острозької Біблії

Всього у світі на сьогодні відомо близько 350 збережених примірників Острозької Біблії.

Фото Історична правда.

На Афоні виявили три невідомі раніше примірники Острозької Біблії

Книга 1581 року — перше повне друковане українське видання Біблії церковнослов'янською мовою

Про це  повідомив директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило. Всього у світі на сьогодні відомо близько 350 збережених примірників Острозької Біблії. «Тепер до цього переліку додалися ще три раніше невідомі екземпляри. Судячи з маргінальних записів на стародруках, вони належали українським афонським ченцям кін. XVI - поч. XVII ст. (всі ці маргіналії (деякі з них дуже унікальні) потребують окремого дослідження)», - зазначив він (маргіналії – це записи на берегах книг – РЕД.). Про це пише Історична правда.

 

 На Святій Горі Афон українські науковці отримали унікальну можливість попрацювати з рідкісними українськими стродруками XVI - XVIII стт., які зберігаються тут у великій кількості в закритих монастирських книгосховищах. Окрім трьох примірників Острозької Біблії, у цій же монастирській книгозбірні, зокрема, зберігаються ще 23 стародруки, видані в XVI - XVII стт. в Київській митрополії (Острог, Львів, Київ, Вільно та ін.). В іншому афонському монастирі вдалося виявити 27 українських стародруків XVII ст.. Також у цих книгозбірнях виявлено велику колекцію  0 понад 60 екземплярів - українських стародруків XVIIІ ст.

«Особливо багато видань друкарні Києво-Печерської Лаври XVIII ст. Все це безцінні скарби української духовно-культурної спадщини, які зберігаються в закритих книгозбірнях афонських монастирів», - зазначив Сергій Шумило.

Велика кількість українських стародруків XVI – XVIII століть, що зберігаються на Афоні, засвідчує тісні контакти тамтешніх монастирів з духовенством та чернецтвом Київської митрополії, а також з українським козацтвом та козацькою старшиною, зокрема й гетьманами та кошовими отаманами Запорозької Січі, та духовно-культурні впливи Київської Церкви по всьому православному світу, зокрема й у світовому центрі православного чернецтва. 

Як відомо, на Святій Горі Афон українські науковці розпочали проект з дослідження та підготовки до видання унікального рукопису XVII - XVIIІ століть, де зафіксовані українські гетьмани та козацька старшина, які щедро жертвували на афонські монастирі.

 

Реклама Google

 
Telegram Channel