Курси НБУ $ 40.54 € 43.86
Хто кого: батьки чи діти? Колонка мами 4 дітей з Волині

Нема гіршого, коли малеча не має кордонів у взаєминах і поведінці...

Фотоколаж із сайту tvoymalysh.com.ua.

Хто кого: батьки чи діти? Колонка мами 4 дітей з Волині

– Витримати, коли твоє дитя плаче – неможливо. Тому ми поступаємося. Хоч мені це страшенно не подобається. Але я не знаю, що з цим вдіяти

Знайомий чоловік (татко) ділився, що із дружиною не можуть впоратися зі своїм сином. Найгірше – в моменти, коли йдуть з ним до магазину. Щоразу той вимагає щось для себе. А якщо батьки не поступаються – скандал на всю вулицю і гіркі ридання. Складність ще й у тому, що на прогулянки 3-річний «бос» ходить ще й з бабусею та дідусем. Для них купити щось дитині, якщо вона хоче, святе. Як діяти?

Однозначно час запроваджувати «залізне» правило, яке узгодити з усіма дорослими учасниками цієї складної гри. Адже мова не просто про те, чи потрібні дитині ті десятки іграшок. Річ у тому, що таким чином вона випробовує межі свого хазяйнування, на даному етапі розширюючи їх більше і більше. Про нововведення потрібно розповісти і хлопчику. Так і сказати: «Ти знаєш, ми маємо відсьогодні таке правило: під час прогулянки – купуємо одну іграшку на тиждень. І не більше. Правило – це така домовленість, яку не порушують. Ти розумієш, як це працює?». 

Реклама Google

І якщо він кивне, то це ще нічого не означатиме. Головна боротьба – попереду, бо завойованих позицій діти так просто не здають. Звичайно, можна хитрувати і оминати крамниці під час прогулянок. Але так завжди робити не вийде. Тому ліпше перед походом в магазин нагадувати, про що домовлялись і запитувати, чи він готовий дотриматися правила. 

У свій час, коли мала подібну проблему, я ще й заздалегідь дякувала своїй дитині за те, що вона готова бути мужньою і опиратися своєму бажанню. Бо бороти своє «хочу», пояснювала малому, не кожен дорослий зможе! Звісно, дуже важливо, щоб ніхто з дорослих не дозволяв собі відходити від домовленості! Адже уся складність у тому, що дитина не просто знатиме, що не працює це конкретне правило, а що так само можуть і не працювати всі інші, якщо пробувати їх похитнути. 

А нема гіршого, коли малеча не має кордонів у взаєминах і поведінці. Їх же виставляють, нагадаю, батьки. Виставляють – і стежать, щоб дотримувалися їх усі. 

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми так, щоб між вами були повага і співчуття, – діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова – 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні». 

Оксана КОВАЛЕНКО, мама 4 дітей.

Читайте також: В обласному центрі Волині працівники поліції знищили «картини» хворих людей.

Telegram Channel