Курси НБУ $ 40.55 € 43.78
Як працює новий сучасний завод з вирощування сіянців на Волині

Лісовий селекційно-насіннєвий завод має закритий цикл – від насінини до готового сіянця.

Фото: facebook.com.

Як працює новий сучасний завод з вирощування сіянців на Волині

Волинський селекційно-насіннєвий центр ДП «Ліси України» – один із 9 заводів з вирощування сіянців із закритою кореневою системою в Україні, збудований за європейськими стандартами

Центр оснащений сучасним обладнанням та автоматизованими лініями, що значно підвищує продуктивність та якість сіянців, а також суттєво полегшує працю людей, оскільки майже всі процеси є автоматизованими.

Про це пише Поліський лісовий офіс.

Потужності центру дозволяють стовідсотково покривати потребу в основних лісотвірних породах регіону – дуба та сосни. Цього року заплановано виростити 2,5 млн сіянців, а в перспективі – нарощувати об'єми до 3,5 млн штук.

Цей посадковий матеріал буде висаджуватися восени на площах, передбачених для заліснення, а також частково йтиме на експорт. Лісовий селекційно-насіннєвий завод має закритий цикл – від насінини до готового сіянця.

Перш за все, є приміщення для переробки шишок, зокрема шишкосушарня з обладнанням для очищення та калібрування насіння, що дозволяє отримати високоякісне насіння практично без застосування ручної праці. Також передбачено насіннєсховище, яке забезпечує тривале зберігання без втрати схожості.

Ще одна частина комплексу – приміщення з висівною лінією та обладнанням для промивання касет, де також усі процеси автоматизовані.

Наступний етап роботи – вирощування.

Засіяні касети переміщують у теплицю – одну з найбільших в Україні, площею 3 тис. кв. м. Тут підтримується необхідна температура і є лінія поливу, яка одночасно подає мікроелементи та добрива. Після проростання насіння і розвитку корінців, їх висаджують на полі дорощування.

На виході отримують стандартний садивний матеріал із покращеною генетико-селекційною якістю, високою приживлюваністю, стійкістю до несприятливих умов, високою конкурентоздатністю та швидшим змиканням лісових культур.

Завдяки сіянцям із закритою кореневою системою створюються ліси нової якості, які є більш стійкими до змін клімату, менш вразливими для шкідників та пожеж. Крім того, сіянці з закритою кореневою системою мають довший період для висадки, що розширює можливості для планування посадкових кампаній.

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Мер Луцька Ігор Поліщук розповів про роботу над будівництвом сміттєпереробного заводу.

Реклама Google

Telegram Channel