Курси НБУ $ 40.55 € 43.78
Території нацпарку на Волині заполонила унікальна Червонокнижна рослина (Фото)

Ця рослина дуже страждає від осушення боліт.

Фото: Фейсбук.

Території нацпарку на Волині заполонила унікальна Червонокнижна рослина (Фото)

Луки Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» багаті за видовим складом флори, а також є оселищами чималої кількості видів рослин, які охороняються законом

Під час польових досліджень території Парку працівниками відділу науково-дослідної роботи були виявлені нові локалітети коручки болотної, яка занесена до Червоної книги України.

Про це інформують у Ківерцівському національному природному парку «Цуманська пуща».

Коручка болотна – багаторічна рослина родини зозулинцеві. Рідкісний вид, занесений до Червоної книги України у статусі «Вразливий».

Трав'яниста рослина 20-70 см заввишки, гемікриптофіт. Кореневище довге, повзуче, розгалужене. Кожна особина має кілька прямих стебел блідо-зеленого або рожевуватого кольору, у верхній частині злегка запушених. Листки (4-8 штук) чергові, довгасто-яйцеподібні, ланцетні. Нижні – завдовжки 10-20 см, верхні – дрібніші. Суцвіття – нещільна багатоквіткова китиця, яка складається з 6-12 квіток. Приквітки довгі, ланцетні. Квітки, до 2,5 см завдовжки, звислі. Зовнішні листочки оцвітини ланцетні, 9-11,5 мм завдовжки, зеленкуваті, зсередини зеленкувато-білі або червонуваті, внутрішні – довгасті, яйцеподібні, білуваті, з рожевими смужками; губа довша за зовнішні листочки оцвітини. Зав'язь веретеноподібна, коротко запушена. Насіння дрібне, схоже на пил, у кожному плоді міститься приблизно 4,5 тисячі насінин.

Коручка болотна надає перевагу заторфованим долинам річок, улоговинам, заболоченим схилам з мокрими і сирими торфовоболотними грунтами. На Поліссі часто зростає на мезотрофних болотах. Інколи трапляється на заростаючих ділянках покинутих торфових кар'єрів. Найкраще розвивається на нейтральних або лужних ґрунтах. Стійка до морозів, але чутлива до висихання грунту: за недостатнього зволоження утворює низькі рослини з невеликою кількістю квіток.

Розмножується насінням та вегетативно. Квітне у червні-липні. Коручка болотна запилюється осами, джмелями, мурахами, рідше відбувається самозапилення. Для приваблення запилювачів квітка виділяє п'янкий нектар (його властивості можуть бути зумовлені наявністю дріжджів). Комаха після відвідин декількох квіток не здатна до польоту, а лише повзає, переносячи пилок. Це зумовлює високий відсоток запилених квітів – близько 80% у суцвітті. Плодоносить у липні – вересні. Схожість насіння становить 70%. Ця рослина утворює міжвидові гібриди з коручкою темно-червоною і коручкою чемерникоподібною.

Популяції цього виду щільні та складаються з особин різного віку, які утворюються вегетативним розмноженням. Повний розвиток рослини від насінини до першого цвітіння триває 10-12 років. Для успішного розвитку сіянець має обов'язково утворити мікоризу, втім доросла рослина не надто залежить від симбіотичних відносин з грибом.

На території Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» виявлено флористично багаті лучні ділянки, де на площі 10 м² кількість рослин коручки болотної перевищує 70 особин.

Ця рослина дуже страждає від осушення боліт. Як всі її родичі, орхідні, вона дуже чутлива до зміни навколишнього середовища і при порушенні його швидко зникає.

Одним з важливих моментів є контроль стану популяцій, так як це дає змогу оцінити загрозу виду та вжити необхідних для його порятунку заходів.

 
 
 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У нацпарку на Волині закільцювали пташенят рідкісного лелеки чорного (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel