Курси НБУ $ 40.55 € 43.78
Чому сьогодні вклоняються іконі «Домобудівниця» – і чим вона помічна

Ікона Божої Матері «Домобудівниця».

Фото із сайту Youtube.com.

Чому сьогодні вклоняються іконі «Домобудівниця» – і чим вона помічна

5 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Афанасія Афонського та ікону Божої Матері «Домобудівниця». У народі день прозвали Афанасіїв

5 липня за новим календарним стилем – день пам’яті преподобного Афанасія Афонського та ікони Божої Матері «Домобудівниця» («Економіса»).

Афанасій Афонський жив у X–XI століттях, у Трапезунді. Він рано залишився без батьків, і його вихованням займалася черниця. Юнак здобув освіту в Константинополі і став викладати, а через деякий час прийняв чернецтво і оселився на Афоні, інформує unian.ua.

Преподобний Афанасій – афонський святий. Фото із сайту unia.ua.
Преподобний Афанасій – афонський святий. Фото із сайту unia.ua.

 Там Афанасій об'єднав скити і заснував Велику Лавру. Під його керівництвом побудували монастир, де Афанасій став ігуменом. В обителі монах завів суворий порядок – наприклад, не можна було спізнюватися на службу, виходити з храму без причини, розмовляти під час богослужіння. Також під керівництвом Афанасія ченці працювали в монастирі на загальне благо, тому обитель процвітала.

Від Бога Афанасій отримав дар чудотворення – всього лише хресним знаменням він міг зцілити хворого або вигнати нечисть. Загинув святий преподобний Афанасій Афонський раптово - якось разом з іншими ченцями він піднявся на верхівку недобудованого храму, щоб подивитися на перебіг будівництва, і церква в цей момент обвалилася.

Реклама Google

18 липня за новим стилем згадують також історію ікони Божої Матері «Домобудівниця» («Економісса»), яка знаходиться на горі Афон, в обителі святого Афанасія.

Ікона Божої Матері «Домобудівниця». Фото із сайту Youtube.com.
Ікона Божої Матері «Домобудівниця». Фото із сайту Youtube.com.

 За переказами, після того, як Афанасій заснував обитель на Афоні, почався сильний голод, і ченцям довелося піти з монастиря. Останнім пішов Афанасій, але не встиг відійти від монастиря, як зустрів жінку під блакитним покривалом. Старець дуже здивувався – жінкам не можна було проходити на Афон. Незнайомка запитала в Афанасія, чому той залишає монастир. І, коли почула відповідь, то сказала, що допоможе вижити ченцям і буде Економіссою, тобто, Домоправителькою монастиря, аби тільки вони не залишали лаври. Старець запитав у жінки, хто вона і почув: «Я – Матір Господа Твого». Богородиця звеліла Афанасію стукнути палицею по камінню і з-під нього забило джерело. Старець не встиг подякувати – жінка померла, а коли повернувся в обитель, то побачив, що комори наповнені.

Відтоді в монастирі Афанасія немає економа, а тільки помічник Економіси. На згадку про те, як Богородиця з’явилася старцю, було написано ікону, а те чудесне джерело досі втамовує спрагу прочан.

Читайте також: На Афоні виявили три невідомі раніше примірники Острозької Біблії.

Telegram Channel