Курси НБУ $ 40.55 € 43.78
На Волині триває боротьба з нашестям білого метелика (Відео)

Популяція зростає.

Фото: suspilne.media.

На Волині триває боротьба з нашестям білого метелика (Відео)

У Ковелі цього року стрімко збільшилася площа поширення американського білого метелика, який масово знищує дерева у місті

Обрізання та спалювання уражених шкідником гілок, яке застосували в місті останніх три роки, замінили на факельне спалювання безпосередньо на дереві. На ці роботи депутати міськради додатково виділили пів мільйона гривень.

Про це розповів заступник міського голови Віктор Жигаревич, пише Суспільне.

Площа поширення американського білого метелика зараз — вся територія Ковеля. А це майже 5 тисяч гектарів, розповідає заступник міського голови Віктор Жигаревич. Уражені шкідником дерева – а це павутинні гнізда з гусінню, від якої рослини гинуть, бачить скрізь місцева мешканка Валентина.

«Ми ж вириваємо бур’ян, боремося з колорадським жуком, знищуємо ж ту гадость. Треба і це знищити, щоб не плодилося. Для чого воно нам? В мене є дві вишні, але я поки наблюдаю, бо я читала в Інтернеті, так що я боюся такого», — сказала жінка.

Карантин у місті Ковелі через американського білого метелика запровадили три роки тому, зазначив посадовець Віктор Жигаревич. Відтоді, з його слів, на вулицях міста зі шкідником борються працівники трьох комунальних підприємств — «Добробут», «Верес» та ЖКП № 1.

Уражені метеликом гілки дотепер зрізали та спалювали у спеціально відведених місцях, говорить комунальник Олександр Сергіюк.

Другий тиждень у місті застосовують новий метод – спалюють гнізда газовими горілками просто на деревах.

Щодня на такі роботи виїжджає 12 працівників комунального підприємства «Добробут», зокрема, працювали на виїзді на вулиці Петра Могили.

На вулиці Садовій на прибудинковій території факельним методом знищують гусінь американського метелика на деревах робітники ЖКП № 1. Дотримуються усіх правил безпеки, розповів майстер Олександр Омелянюк.

«Ми об'їжджаємо місто, дивимося, де саме більше ураження йде, що саме перше треба знищувати. Боротьба йде спалюванням розсадників, тобто в місцях ураження. Щоб не було такого розповсюдження», — сказав майстер Олександр Омелянюк.

Відповідальність за знищення гусені на приватних обійстях несуть їхні власники, каже майстер ЖКП № 1. Мешканець Ковеля Валерій Шевчук живе у власному будинку, має невеличкий садок. Цієї весни, каже, обрізав гілки та обробляв дерева від американського білого метелика.

«Яблуні були там, ще шовковиця трошки. Стараємося обробляти, бо там, де є, уражує вже там гусінь, то воно жовтіє і пропадає прямо все дерево, ну та частина дерева. Чув, що по місту робиться, що досить багато того є», — додав чоловік.

Популяція шкідника зростає, тому 3 липня депутати міськради внесли зміни в програму «Охорона навколишнього середовища», виділивши пів мільйона гривень на боротьбу з американським білим метеликом, сказав заступник міського голови Віктор Жигаревич.

Посадовець розповів, що раніше комунальні підприємства займалися знищенням американського білого метелика самостійно, проте наразі ситуація зі шкідником у міста така, що є потреба в залученні додаткового фінансування.

«Це є знищення гусені яйцекладок, це обрізка і спалення гілля, вражених шкідником. Плануємо придбати феромонові пастки для відлову самців чоловічої статі цього метелика. Воно дасть ефективність в тому, що самка тоді буде відкладати яйця незапліднені і це також значно зменшить популяцію», — сказав Віктор Жигаревич.

Гусінь американського метелика знищує понад 250 видів плодових, декоративних, лісових дерев. Якщо нічого не робити, то можна залишитися без будь-якої рослинності, розповіла заступниця начальника управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в області Ірина Хайдукова.

Зі слів фахівчині, плодючість цих шкідників сприяє великій площі ураження на деревах та іншій рослинності.

«Американський білий метелик схильний до створення спалахів. Якщо один метелик відкладає близько 500 яєць, ці яйця відроджуються в гусінь і знову заляльковується і вилітає метелик». — додала Ірина Хайдукова.

Уперше американського білого метелика на Волині на площі приблизно тисяча гектарів виявили у 2019 році у місті Рожище. З того часу в області триває карантин. Площа ураження шкідником зросла, додала заступниця начальника управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в області Ірина Хайдукова, і зараз становить понад 44 тисячі гектарів.

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel