Курси НБУ $ 40.54 € 43.86
Починайте виконувати! Болюча колонка народного депутата України

Ростислав Павленко: «Президентському офісу це читання не сподобається…».

Фото із сайту glavcom.ua.

Починайте виконувати! Болюча колонка народного депутата України

Початок переговорів про вступ до ЄС – це не подарунок для влади і не приз глядацьких симпатій. Це – визнання героїчної боротьби української армії за підтримки народу. Але це також – певне, остання сходинка, на яку пускають авансом. Далі – дуже складна і заплутана дорога

Україні треба буде провести переговори по 36 розділах – від верховенства права до науки, і від сільського господарства до рибальства. Всі ці переговори розпочинаються у різний час, на різних умовах, і переплетені між собою.

Ба більше, віднині кожен крок буде оцінюватись максимально прискіпливо.

Перший, базовий рівень, «без якого ніяк» – ціннісний. Демократія, верховенство права, боротьба з корупцією. Тут практично все залежить від України. Більше того – всі три основні інституції ЄС: Єврорада, Єврокомісія, Європарламент – чітко і на письмі виклали, чого чекають від України.

Президентському офісу це читання не сподобається. Бо там – плюралізм і права опозиції. Повернення до цифрового ефіру незалежних каналів. Припинення перепон для відряджень парламентарів, місцевих депутатів, експертів. Усе це доведеться виконати – інакше питання поступу «зависне». На наступні рівні допускаються лише ті, хто виконав умови ціннісного.

Далі – більше. Переговори по «галузевих» книгах – економічні – дуже залежать від якості переговорників. Поляки та інші наші сусіди використовували всі можливості політиків і громадянського суспільства. Більше того, окремо готували тисячі фахівців, щоб провести такі переговори успішно. Це – виклик спроможності України як держави, і тест на адекватність української влади.

Це – виклик спроможності України як держави, і тест на адекватність української влади.

Зрештою, рішення про вступ України до ЄС прийматимуть країни – нинішні члени Союзу. Відповідно до своїх внутрішніх політичних процесів і порядків денних. Тут – вищий пілотаж у переконанні еліт тих країн. У 2014–2017 роках Україна проходила подібний процес – ратифікації всіма членами ЄС Угоди про асоціацію. Це вимагало найвищої майстерності. Результат Порошенком і його командою був досягнутий.

Зеленському і його команді нині випадає вибір. Найпевніше, вони зроблять як завжди. Намагатимуться усе робити самі, імітуватимуть, закочуватимуть істерики, звинувачуватимуть в усьому партнерів. Але це вже так не працює. Кожна подібна витівка відсуватиме європейську перспективу. А вона оплачена кров'ю. Спроби це проігнорувати коштуватимуть надто дорого.

Запущено відлік європейського годинника. І, щоб виконати наказ мільйонів українців, владі доведеться змінюватись. Так що відкривайте Acquis communautaire – Правила Спільноти, і починайте виконувати. Від цього залежить доля країни  та й ваша також. 

Ростислав ПАВЛЕНКО, народний депутат України.

Читайте також: Чи треба знімати Шмигаля? (Кричуща колонка Юрія Луценка)​.

Реклама Google

Telegram Channel