Як приготувати вдома хліб із хрумкою скоринкою
Одні з найприємніших згадок із дитинства – коли приїжджаєш до бабусі, а в її домі пахне свіжоспеченим хлібом. Це відчуття знайоме багатьом
Зараз у пекарнях і магазинах можна купити хліб найрізноманітніших форм, розмірів і смаків. Але, погодьтеся, ніщо не зрівняється із тим відчуттям, коли ти виймаєш з печі гарячі паляниці, і навколо миттєво розносяться спокусливі аромати.
Є два головних інгредієнти, від яких залежить якість хліба:
• якісне борошно: обирайте вищий гатунок, якщо хочете отримати білий хліб, і перший гатунок, якщо хочете, щоб хліб був більш корисним;
• якісні дріжджі або закваска.
Як отримати хрустку скоринку, як у хліба з пекарні:
• Випікайте його в духовці в чавунній формі і періодично змащуйте випічку водою за допомогою щіточки.
• Якщо готуєте хліб на деку, спочатку розігрійте його в духовці. Потім зробіть на заготовках з тіста надрізи, скропіть їх водою, і тільки після цього відправляйте хліб у духовку.
• Не рекомендуємо користуватися хлібопічкою, бо у цьому пристрої хліб не матиме того смаку і аромату, який мав би бути.
Рецепт домашнього хліба
Інгредієнти:
• 700 г борошна;
• 500 мл води;
• 25 г дріжджів;
• 2 ч. л. солі;
• 1 ст. л. олії.
Візьміть велику миску і насипте туди борошно, додайте сіль.
Розчиніть дріжджі в теплій воді.
Зробіть ямку в центрі борошна, помістіть туди дріжджі. Поступово додавайте воду, постійно перемішуючи тісто. Продовжуйте, поки тісто не стане м’яким, потім викладіть його на робочу поверхню.
Замішуйте тісто протягом десяти хвилин, відбийте, щоб надати йому еластичність. Помістіть його в миску, накрийте тканиною (підійде кухонний рушник), і залиште «відпочивати» при кімнатній температурі, як мінімум, на годину.
Тісто буде готове, коли воно двічі збільшиться в об’ємі. Перекладіть його на стіл, присипаний борошном, наріжте на шматочки по 60–100 грамів і зробіть кульки. Акуратно розкачайте тісто долонями і надайте йому потрібної форми.
Не рекомендуємо користуватися хлібопічкою, бо у цьому пристрої хліб не матиме того смаку і аромату, який мав би бути.
Покладіть заготовку на змащений олією папір або на пекарський папір (якщо у вас немає спеціальної чавунної ємності). Перед випіканням залиште хліб «дихати» протягом 1–1,5 години.
Випікайте хліб у дуже розжареній печі (240°С). Увімкніть функцію додавання пару, якщо така є у вашій духовці. Якщо немає, періодично змащуйте хліб водою за допомогою щіточки.
Ножем зробіть надріз зверху (професіонали називають це «рискою» або «підписом пекаря»).
Перевіряється готовність хліба натисканням пальцями: якщо чути хрускіт, значить він – готовий.
Скільки зберігається домашній хліб
• За словами пекаря, термін зберігання залежить від форми і ваги хліба. Чим вища його щільність, тим довше він зберігається.
• Хліб, який спечений на дріжджах, зберігається довше від того, для якого використовувалась закваска.
• Що товстіша скоринка хліба, то довше він буде м’яким всередині.
Але, загалом, хліб зберігається недовго: багет – до 12 годин, хліб круглої форми – до 24 годин.
Найчастіше після шести годин зберігання хліб стає не таким ароматним, як той, який тільки що дістали з печі, і починає засихати. Тому цей продукт краще з’їдати в перші години після приготування.
Василина СМЕТАНА, 5.ua.
Читайте також: «Якою буде сьогодні погода на Волині».