Курси НБУ $ 40.54 € 43.86
Лучанка передала у музей Волинської ікони цінні сімейні реліквії (Фото)

Пані Ірина принесла до музею три образи, які спеціалісти оцінили як пам’ятки іконопису кінця ХІХ – початку ХХ ст.

Фото: Фейсбук.

Лучанка передала у музей Волинської ікони цінні сімейні реліквії (Фото)

Музей Волинської ікони особливий, бо зберігає духовні скарби українського народу

Сюди приходять на екскурсії, тут моляться біля Холмської Чудотворної ікони Богородиці, приходять, щоб подарувати старожитності чи за порадою. Днями до музею завітала лучанка Ірина Шах, щоб вирішити долю сімейних реліквій, які дісталися їй від дідуся.

Про це інформують у Музеї волинської ікони.

Вже понад двадцять років пані Ірина проживає в Іспанії, і згідно з нормами чинного законодавства вивезти за межі України речі, які мають історичну і культурну цінність не можна, хоча вона дуже дорожить цими цінностями і хотіла б мати їх у своєму домі, або принаймні знати, що вони не пропадуть безслідно.

Жінка принесла до музею три образи, які спеціалісти оцінили як пам’ятки іконопису кінця ХІХ – початку ХХ ст. Гостя розповіла нам історію своєї родини, і ми дізналися, що її дідусь − Шах Василь Євдокимович (1920-1994), шанований на Волині священник, який сорок років був настоятелем церкви Іоана Хрестителя у с. Прилуцьке. Він був удостоєний багатьох церковних нагород, його поважали і любили прихожани. Отець Василь був палким патріотом України, щирим пастирем, надзвичайно чуйною і скромною людиною. Завдяки його старанням збереглася прилуцька церква, яка була побудована за проєктом відомого архітектора Сергія Тимошенка у 1937 р. Разом із іконами Богородиці і Спасителя Ірина Шах передала газети з матеріалами про Василя Шаха.

Пані Ірина незабаром знову повертається в Іспанію, де на неї чекає родина. Чоловік, донька і син бували в України, знають українську мову і з повагою ставляться до малої батьківщини мами. Передаючи ікони до музею, пані Ірина довірила нам збереження цих святинь і висловила надію, що їх будуть бачити люди. Ми вдячні пані Ірині за такий щедрий дар. Нові експонати поповнять багату колекцію музею і допомагатимуть пізнати історію краю і його славних людей. Віримо, що настане мирний час і з далекої Іспанії приїдуть до нас гості, які мають українське коріння, і зможуть побачити і доторкнутися до святинь свого роду, які збереглися і служать людям.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині під час обробітку землі знайшли старовинну прикрасу.

Реклама Google

Telegram Channel