Курси НБУ $ 40.54 € 43.86
Водному фонду Волині повернули понад 400 га ресурсів (Відео)

Наразі 9 позовних заяв на 502 га задоволено. Реально виконано 6 судових рішень – повернуто 428 га.

Фото: Волинська обласна прокуратура.

Водному фонду Волині повернули понад 400 га ресурсів (Відео)

Незаконна передача земель водного фонду, зміна їх цільового призначення на cільгоспземлі створює передумови для знищення систем державної власності і порушення природної екосистеми

Природний водний фонд Волині складає 220 озер загальною площею 14,3 тис га, 130 малих і середніх річок протяжністю 3,2 тис км. Вони потребують особливого захисту, оскільки можуть стати об’єктом неправомірних посягань.

Про це пише Волинська обласна прокуратура

У 2024 році органи прокуратури Волинської області пред’явили 10 позовів щодо повернення у власність держави 560 га земель цієї категорії через порушення вимог законодавства.

Наразі 9 позовних заяв на 502 га задоволено. Реально виконано 6 судових рішень – повернуто 428 га.

Волинська обласна прокуратура виявила факт неправомірної інвентаризації ділянки площею 146 га в межах осушувальної системи «Чорногузка», як землі сільгосппризначення. Ділянка накладається на мережу каналів і річку Чорногузка.

Ця річка перетворена у магістральний канал, який є державною власністю й перебуває на балансі Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області. Відтак інвентаризація землі із подальшою передачею у комунальну власність призвели до вилучення частини території та зміну її цільового призначення.

Господарський суд скасував державну реєстрацію та зобов’язав Торчинську селищну раду повернути землю Луцькій районній військовій адміністрації. Рішення суду набрало законної сили та повністю виконано.

Також задоволено позови про повернення трьох ділянок водного фонду загальною площею понад 100 га у зв’язку із проведеною Олицькою селищною радою їх незаконною перереєстрацією у комунальну власність. Підставою звернення до суду стало те, що на цих землях знаходяться гідротехнічні споруди, які перебувають у власності держави та знаходяться на балансі ДП «Укрриба» та ДП «Айфіш».

Крім того, Луцька окружна прокуратура встановила незаконну реєстрацію Цуманською селищною радою права комунальної власності на понад 180 га земель водного фонду, які відносяться до державної власності. Там розташовані гідротехнічні споруди, що з огляду на законодавство унеможливлює вибуття таких земель.

На даний час суд задовольнив усі позови за цими фактами. Вони перебувають на виконанні.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У Луцьку ще один світлофор облаштували сонячними панелями

Реклама Google

Telegram Channel