Курси НБУ $ 40.54 € 43.86
У Замку на Волині громади України та Литви підписали партнерські угоди

Головна мета – формування партнерських відносин та поглиблення взаємодії.

Фото: Фейсбук.

У Замку на Волині громади України та Литви підписали партнерські угоди

Ця подія стала логічним завершенням Форуму громад «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція», що відбувся на Волині за ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і підтримки міжнародних інституцій

Підписання документів про міжнародне територіальне співробітництво між громадами України та Литовської Республіки, відбулось у дуже символічному місці – в Окольному замку, де 1429 року великий князь литовський Вітовт зібрав з’їзд європейських монархів задля вирішення важливих політичних та економічних питань, головним з яких була організація колективної безпеки Європи.

Про це інформують у Волинській обласній раді.

Найперше було підписано двосторонню Угоду про співробітництво між Дубенською міською радою Рівненської області в особі міського голови Василя Антонюка та муніципалітетом Тракайського району Литовської Республіки в особі мера муніципалітету Андрюса Шатевічюса. Головна мета – формування партнерських відносин та поглиблення взаємодії, що сприятиме спільному вирішенню завдань місцевого та регіонального розвитку у сферах туризму і спорту,науки та освіти,культури і мистецтва,економічних відносин,розвитку ділової активності,спільного залучення міжнародної технічної допомоги та підготовки спільних проєктів для участі в програмах і структурних фондах Європейського Союзу, зокрема таких, як Програма InterregEurope. 

«Я завжди казав і буду казати, що співпраця створює добрі стосунки та міжкультурні можливості. Тож найкращі побажання вам. Я точно знаю, що це буде не просто фіктивна угода, а велика спільна робота, і я задоволений цим», - сказав у своєму відеозверненні мер муніципалітету Тракайського району Литви Андрюс Шатевічюс, який підписав документ напередодні.

Своєю чергою Дубенський міський голова Василь Антонюк зауважив, що це уже другий муніципалітет Литви, із яким у очолюваної ним громади налагоджено тісну співпрацю. «Але муніципалітет литовського міста Таракай один із перших з початку повномасштабної агресії приїхав до нас із пропозицією допомоги. І ця підтримка була дуже відчутною, адже одразу стала в нагоді там на сході, де велися бойові дії. Я сподіваюсь, що такого роду допомога не припинятиметься», - сказав він.

Цього дня було підписано і тристоронній протокол про наміри щодо співпраці між Чорноморською міською радою Одеської області, Боратинською сільською радою Волинської області та Юрбаркаським районним муніципалітетом Литви. «Висловлюю щиру вдячність литовській стороні за їх небайдужу позицію. Також хочу подякувати народним депутатам України Вячеславу Рубльову та Віталію Безгіну, які доклали максимум зусиль, аби наша Боратинська громада стала одним із підписантів цього важливого спільного документу», - зауважив сільський голова Сергій Яручик.Чорноморський міський голова Василь Гуляєв, який прибув на Волинь, аби особисто підписати документ,задля обміну досвідом та налагодження більш тісної співпраці запросив нових партнерів відвідати сонячний Чорноморськ. Мер Юрбаркаського районного муніципалітету Скірмантас Моцкявічюс підписав протокол заздалегідь. Він переказав усім щирі вітання та висловив готовність до розвитку і поглиблення взаємин.

Аналогічний документ було підписано Богодухівською міською радою Харківської області, Чорнобаївською сільською військовою адміністрацією Херсонської області та муніципалітетом Пагегяй Литовської Республіки.Віцемер муніципалітету Пагегяй Лігіта Казлаускене документ скріпила підписом напередодні. «Перш за все я хочу подякувати народним депутатам, які у цей складний час ініціювали цей форум та провели складну підготовчу роботу, аби Богодохівська громада отримала можливість обміну досвідом. Така співпраця нам дуже потрібна, адже географічно ми знаходимось за три кілометри від кордону з рф. Хочу висловити вдячність тепер уже нашим литовським партнерам і друзям, з якими ми маємо намір тісно співпрацювати та вчитися», - наголосив Богодухівський міський голова Володимир Бєлий.

У свою чергу начальник Чорнобаївської сільської військової адміністрації Ігор Дудар зауважив, що це перший документ про співпрацю, яку відтепер матиме очолювана ним громада. «Дякую за можливість перебувати сьогодні тут, на Волині, де відносно безпечно, де не чутно вибухів, адже Чорнобаївка нині знаходиться в зоні активних бойових дій. Сподіваюсь, що цей документ стане своєрідним договором нашої спільної боротьби проти російської федерації і взагалі проти будь-якого зла, яке загрожує мирному населенню нашої країни», - резюмував посадовець.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel