Курси НБУ $ 40.54 € 43.86
Раніше військовий, а тепер фермер з Волині розповів про родинну справу (Відео)

Доглядати за усім чоловіку допомагають дружина та четверо дітей.

Фото: suspilne.media.

Раніше військовий, а тепер фермер з Волині розповів про родинну справу (Відео)

Демобілізований боєць з Волині Олександр Дігалевич вирощує майже 10 тисяч кущів лохини

Ще частину земельної ділянки господар засадив малиною різних сортів, жимолостю та спаржею. Доглядати за усім йому допомагають дружина та четверо дітей.

Про це пише Суспільне.

Зі слів фермера, повномасштабна війна завадила йому розширити господарство, бо з першого дня пішов добровольцем у ЗСУ.

«Я ніколи не служив до того, четверо дітей — говорить волинянин. — В ТЦК подивились сказали: будь на телефоні. Але ввечері подзвонили. Приїхав, і мене зачислили в роту охорони», — сказав чоловік.

Зі слів чоловіка, через півтора року служби він демобілізувався і повернувся до родини, щоб відновити господарство.

«Ми, можна сказати, тільки живемо з землі. Ми працюємо тут всією родиною, вирощуємо те, що самі любимо: спаржа, жимолость, літня малина. Лохина займає найбільше площі на наших посадках», — говорить господар.

Вирощувати лохину, каже фермер, почали вісім років тому. Зараз має 5 тисяч кущів, які вже плодоносять, решта — молоді кущі.

Лохина, каже Олександр Дігалевич, рослина, яка росте у кислому середовищі, тому волинські ґрунти цій ягоді підходять. Попри це роботи у ягіднику вистачає.

«Треба робити певний субстрат. В материнську землю просто посадити і воно не виходить. Треба зробити або яму або траншею і туди садити – і доглядати, поливати, слідкувати за кислотністю того ґрунту», — додає фермер.

Господар каже: лохина дуже стійка до хвороб і шкідників, а також нормально переносить зиму. Однак спілі ягоди можуть склювати птахи, тому, при потребі, над кущами влаштовують сітчасте укриття.

Для вирощування ягід і спаржі родина використовує 10 гектарів землі. Частина площі належить батькам Олександра, решту — орендують. Цього року, каже фермер, очікує більше п'яти тонн врожаю лохини.

Довідково: волинські аграрні господарства найбільше садять смородини та полуниці, їх площі відповідно 385 та 348 гектарів. Також в області є 200 гектарів лохини та 128 гектарів малини та ожини. Загалом на Волині ягідні культури займають площу 1 274 гектари, розповів Суспільному головний спеціаліст департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Каленюк.

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel