Курси НБУ $ 40.70 € 44.08
Одинадцятикласник із Луцька отримав свій перший патент (Відео)

Педагогиня Ольга Гулай зазначила: у майбутньому подаватимуться на нові проєкти, аби використати цей матеріал для біомедичної інженерії.

Фото: Суспільне Луцьк.

Одинадцятикласник із Луцька отримав свій перший патент (Відео)

Учень Волинського наукового ліцею Роман Мікуліч отримав патент на корисну модель – спосіб одержання піноматеріалу з пам’яттю форми

Також хлопець – випускник Волинської обласної Малої академії наук.

Про це пише Суспільне.

З його слів, модель належить до галузі виробництва полімерних пористих матеріалів на основі поліуретану та поліолу і може бути застосована для отримання виробів побутового та медичного призначення.

Над цією темою винахідник працює разом з педагогинею Ольгою Гулай понад три роки.

«Ми брали саму просту монтажну піну, визначали її склад, цікавилися, які компоненти входять в ту піну. Пробували її закрити в різних середовищах. Пробували при кімнатній температурі на холодному повітрі при -5. Після того ми побачили, які там є компоненти. І ми вирішили винайти свою піну, яка буде гнучкою», – сказав школяр.

Роман Мікуліч зазначив, що до компонентів піни вирішили додати силікон. «В кінцевому результаті ми отримали ось таку піну. Як її не зігнути, вона все одно відновиться», — зазначив лучанин.

Зі слів хлопця, ідея винаходу була в тому, щоб з твердого матеріалу отримати м’який.

«Ось в нас є один і другий, який тримає цю форму. Ми можемо його стиснути, згорнути. І з часом він повертається, деформація відновлюється. В майбутньому постараємось на цьому заробити гроші, але й допомогти людям», – зазначив учень.

Професорка кафедри цифрових освітніх технологій Луцького національного технічного університету, Ольга Гулай, працює зі школярами вже понад 10 років. Вона розповіла: Роман Мікуліч є прикладом успішного учня, який прийшов у МАН ще маленьким школярем.

«Свою допитливість до науки зумів реалізувати і дійти до винаходу. Перші експерименти були пов’язані з будівництвом, піну, яку кожен може побачити на дверях, на вікні. Ми хотіли з’ясувати що воно таке і як воно працює. Отримали матеріал, що має значно ширше і цікавіше застосування», – розповіла освітянка.

Після дозування компонентів механічно змішують суміші, каже юнак. Зразки отримують у формі за кімнатної температури. Піноутворення розпочинають через 5-10 хвилин після змішування компонентів. Об’єм суміші, зі слів школяра, зростає орієнтовно у 5-10 разів, а твердіє піна за добу.

Твердий піноматеріал використовують у будівельній сфері, зазначила професорка технічного університету Ольга Гулай. Зі слів винахідника, разом із педагогинею провели понад сотню досліджень, спробувавши різні співвідношення компонентів і їх властивості.

«На майбутнє думаємо використовувати як стільці для тих, хто не може сам ходити. Як матрац з пам’яттю форми, для людей неходячих. І використовувати в біомедичній інженерії. Наприклад, як протез на ногу, замість металевого, він може бути такий, бо може згинатися», – сказав лучанин.

Педагогиня зазначила, що в результаті плідної праці та експериментів вдалося отримати той ефект, який називають пам’яттю форми.

«Він є для металевих і полімерних матеріалів. Ми відшукали той секрет, який мають виробники. Колись в США дані матеріали були використані для космічних польотів, сидінь космонавтів. Дозволяє від перевантаження захистити тіло», – додала освітянка.

Педагогиня Ольга Гулай зазначила: у майбутньому подаватимуться на нові проєкти, аби використати цей матеріал для біомедичної інженерії.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Ярослава Магучіх встановила новий світовий рекорд зі стрибків у висоту

Реклама Google

Telegram Channel