Курси НБУ $ 40.70 € 44.08
Волинський майстер розповів про ювелірну роботу на яєчній шкаралупі

Анатолія Бойка нагородили трьома дипломами про встановлення світових рекордів. Уже готує новий.

Фото: Суспільне Луцьк.

Волинський майстер розповів про ювелірну роботу на яєчній шкаралупі

Анатолій Бойко – знаний майстер народної творчості, якого ще називають волинським «Фаберже»

Чоловік вирізьблює на яєчній шкарлупі — витвори мистецтва. Вироби оздоблює сріблом, золотом, кольоровим металом та дорогоцінним камінням.

Про те, чому почав займатися такою творчістю майстер розповів Суспільному.

Анатолію Бойку — 53 роки. Він має дві освіти: художника-дизайнера і професійного різьбяра. Каже, що вміє різати по-всьому: дереву, камені, склі та металі.

«Зацікавився традиційним писанкарством, спочатку робив так звані мальованки, дряпанки, але їх мільйони. Я хотів зробити щось нове, придумати новий стиль — почав із різьблених яєць», — говорить Анатолій Бойко.

Чоловік каже, що все розробляв та вивчав сам, багато експериментував, шукав машинки спеціальні. І лише після відвідування стоматолога, каже майстер, зрозумів, що для буріння яєчної шкарлупи потрібна високооборотна машинка та алмазне свердло.

Анатолій Бойко нині працює з різними видами яєчних шкарлуп: перепелиними, курячими, гусячими та страусовими, які попередньо замовляє через Інтернет у перевірних постачальників.

«Завжди використовую для дуже делікатних робіт перші п'ять яєць, які знесе гуска, тому що вони мають найміцнішу шкарлупу. Найскладніший етап — це в мене простукати яйце, найти найслабше місце, лишити це слабше місце для більш насиченого декору», — говорить майстер.

Анатолія Бойка нагородили трьома дипломами про встановлення світових рекордів. Один світовий рекорд він побив, більш ніж удвічі на курячому яйці просвердлив – 33 436 отворів діаметром 0,15 мм, другий рекорд встановив на гусячому яйці — у шкаралупі зробив 52 754 просвердлених отвори, третій рекорд був за найбільшу колекцію яєць, оздоблених металом.

«За ті всі роки, я думаю, що я зробив десь біля тисячі, може більше. Я уже багато учнів випустив, головне — треба мати відчуття в руках. Ні одного ескізу я не маю. Все в мене в голові. Вже готую новий рекорд», — каже майстер.

Свої роботи Анатолій Бойко передає на аукціони в Європу, через культурних дипломатів, Сам також отримав мандат від Європейського Союзу культурного дипломата. Його роботи, каже майстер, продають на аукціонах, а виручені гроші з продажів майстер передає для військових.

«Я знаю, що таке війна, воював і маю і декілька поранень. Мені сказали, що виріб пішов у Прибалтиці за 1700 євро, це якщо перевести в долари – це 4 ударні дрони. Робив нещодавно яйце на замовлення із дроном, робив з металу дрон з дротів, і вмонтовував його в яйце», — говорить Анатолій Бойко.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Раніше військовий, а тепер фермер з Волині розповів про родинну справу (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel