Курси НБУ $ 40.70 € 44.08
На Волині вперше кільцювали лелечат: за ними стежитимуть через супутник

Українські орнітологи закільцювали 16 лелечат у Волинській області.

Фото Волинська ОВА.

На Волині вперше кільцювали лелечат: за ними стежитимуть через супутник

Цьогоріч проходить 8-й міжнародний облік білого лелеки

Сьогодні Україна посідає друге місце за кількістю птахів цього виду – понад 40 тисяч гніздових пар. Найбільшу популяцію, а відтак і найбільший досвід дослідження білих лелек, має Польща – близько 50 тисяч.

5 липня у смт Шацьк Ковельського району відбулося кільцювання пташенят білого лелеки, повідомили у Волинській ОВА. Це стало можливим завдяки співпраці Західноукраїнського орнітологічного товариства (ЗУОТ) із Малопольським орнітологічним товариством (МТО), за підтримки Шацького національного природного парку та ПрАТ «Волиньобленерго».

 

 Як розповів заступник директора з наукової роботи Шацького національного природного парку Василь Матейчик, лише на одній вулиці Незалежності знаходиться 18 гнізд, з яких 11 – з пташенятами. Загалом на території Шацької ОТГ налічують близько 120 гніздових пар білого лелеки.

На Волині білих лелек кільцювали вперше, хоча загалом по Україні таке кільцювання проводилося періодично, починаючи з 1937 року на Львівщині.

«Особливістю цьогорічного мічення було те, що вперше в Україні двоє шацьких пташенят були споряджені, окрім кілець, ще й супутниковими передавачами, які люб’язно подарували польські колеги. За традицією пташенята, які отримали передавачі отримують ще й власні імена, то ж їх назвали «СвІтязь» і «ЛукА»», - повідомив голова ЗУОТ, доктор біологічних наук Андрій Бокотей.

Стать у пташенят визначити не можливо, тому з часом може виявитися що це «СвітязЯнка» і «ЛУка». Саме тому орнітологи під час кільцювання взяли маленьке пір’ячко у кожного пташеняти, щоб встановити стать за допомогою генетичного аналізу, не чекаючи чотири роки, доки птахи стануть статевозрілими. Незабаром на сторінці ЗУОТ усі охочі зможуть відстежувати переміщення наших пташенят в режимі онлайн.

 

 Передавачі споряджені сонячними батарейками, за птахами можна буде спостерігати впродовж не одного року. За умови, що вони виживуть, бо смертність у лелечат першого року життя близько 50 %.

«Мічення птахів дозволяє нам більше дізнатися про птахів, про їхню поведінку, шляхи міграцій, місця зимівель, прив’язаність до місць народження та багато іншого. Кожне пташеня отримує два кільця: металеве з індивідуальним номером, яке носитиме все життя, але напис на якому можна відчитати лише тримаючи птаха в руках і друге – пластикове, яке має великий контрастний білий напис на зеленому тлі, добре помітний здалеку», -– пояснив Андрій Бокотей.

Мічення птахів у Шацьку проводили голова ЗУОТ, доктор біологічних наук Андрій Бокотей, заступник директора ШНПП з наукової роботи Василь Матейчик і іхтіолог парку Віктор Демчук, а також польські колеги – голова МТО, доктор Казимир Валаш і Станіслав Чиж.

В рамках міжнародної співпраці у 2024 році українські орнітологи закільцювали 155 лелечат: 16 – у Волинській області, 19 – у Львівській, 74 – у Дніпропетровській і 50 – в Одеській.

Реклама Google

 

Telegram Channel