Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
Мешканці села на Волині проти будівництва нової свиноферми

"Ми всі в селі живемо, знаємо, як вирощуються свині: сморід."

Фото: Суспільне Луцьк.

Мешканці села на Волині проти будівництва нової свиноферми

Будівництво нової свиноферми розглядали на громадських слуханнях у селі Білин Ковельської громади

В актовій залі місцевої школи зібралися понад 300 місцевих мешканців.

Про це йдеться у сюжеті Суспільного.

Місцева мешканка Валентина Мазурок, яка прийшла на громадські слухання, пояснює, що жителі села Білин проти будівництва нового свинокомплексу неподалік села: «Є досвід Любомльського району, Володимирської громади, ми не хочемо допустити».

За словами місцевого жителя Петра, у селі зібрали 540 підписів проти будівництва свиноферми. «Розповідають, що це має бути мегакомплекс, усе буде ідеально, — каже чоловік. — Але ми всі в селі живемо, знаємо, як вирощуються свині: сморід».

Представниця ініціативної групи місцевих жителів, які проти будівництва ферми, Галина Грушецька розповідає: торік у листопаді депутати дали дозвіл на розробку проєкту для будівництва свиноферми у селі Білин.

«Вони тоді ще мали запитати нас, чи хочемо ми цей свинокомплекс чи ні. У цьому звіті ми побачили, що будуть викиди. Написали, що зовсім немає проблем для екології, сім пунктів є, але можна щорічний моніторинг зробити. Хто буде робити цей моніторинг? — говорить Галина Грушецька.

Для плану будівництва свиноферми звіт про стратегічну екологічну оцінку розробляв еколог Юрій Жук. З його слів, він — представник інвестора.

«Нормативно-санітарна захисна зона для підприємства такої потужності — 500 метрів до житлової забудови. Тут — 1,3 км, більш ніж у два рази. Гній буде надходити у закриті гноєсховища», — каже еколог.

Депутатка громади Галина Стасюк розповідає: голосувала за дозвіл на розробку документів. З її слів, тоді із 39 депутатів були присутні 30, усі проголосували «за».

«Нам на сесії пояснили, що це людина купила і розробляє план на землі його, — говорить депутатка. — За свинокомплекс не було і слова».

На громадських слуханнях у залі зареєструвалися 324 місцевих жителі. Усі одноголосно, за словами старости села, проголосували проти розміщення свинокомплексу у селі Білин.

«Це питання зніметься взагалі й воно не буде іти на затвердження, швидше за все», — каже староста села Петро Бородій. 

Місцевий аграрій Геннадій Гадзовський розповідає: планував у Білині збудувати свинокомплекс.

Рішення громади на слуханнях прокоментував так: «Я припиняю інвестиційну діяльність».

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Міжнародна організація допоможе комунальному підприємству одного з міст Волині.

Реклама Google

Telegram Channel