Курси НБУ $ 41.01 € 44.73
Угорщині погрожують достроковим закінченням головування в Раді ЄС

Немає жодних юридичних перепон, щоби на найближчому саміті відібрати у Угорщини крісло.

Фото: AVALON

Угорщині погрожують достроковим закінченням головування в Раді ЄС

За роки правління Орбана, Угорщина перестала відповідати навіть мінімальним вимогам для держави-члена ЄС, але при цьому уряду вдається майстерно уникати покарання

Країна використовує той факт, що Євросоюз від початку був створений як об’єднання доброчесних держав, і серед його процедур бракує механізмів для покарання порушників.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Тож більшість спроб приструнити Орбана досі не мали успіху. Лише віднедавна Єврокомісія почала ефективно карати угорців грошима, затримуючи виплати – але й ті Будапешт зрештою розблоковує – то шантажем, то вмовлянням. А політичне покарання досі не працювало.

Зараз з’явилася нова можливість. Головування Угорщини у Раді ЄС можуть достроково припинити.

Цю опцію почали всерйоз обговорювати через навмисні зловживання Орбана теперішнім положенням країни – передусім, через міжнародну активність, у тому числі фейкове «посередництво» щодо припинення війни в Україні, де він використовує статус європейського головування без згоди інших членів Союзу.

Досі ЄС ніколи не припиняли повноваження головуючої держави достроково, але можливості для цього є.

Питання лише у наявності політичної волі.

Орбан в костюмі «посередника»

По-перше, прагне показати себе у вигляді миротворця, а по-друге, прагне запевнити інші держави ЄС у своїй конструктивності після того, як 1 липня Угорщина стала головуючою державою у Раді Євросоюзу.

Загалом – візит до України був проявом незвичної для Орбана адекватності після того, як все пішло шкереберть.

Кілька днів потому, Орбан попрямував до москви. Ця поїздка, що розірвала неформальне вето на поїздки лідерів ЄС до кремля, вже викликала низку запитань – але треба визнати, мало кого здивувала. Орбан і Путін нещодавно зустрічалися у Китаї, а очільник угорського МЗС, одіозний Петер Сійярто – їздить до рф та до підконтрольної їй білорусі з двосторонніми візитами частіше, ніж до будь-якої іншої країни.

Всі ці поїздки Орбан намагається представити як свої миротворчі зусилля. Мовляв, він виконує роль посередника у домовленостях між Україною і росією.

Наступну його зустріч нескладно спрогнозувати.

Цього тижня прем'єр-міністр перебуває у США для участі в саміті НАТО. Але небагато сумніву, що він спробує зустрітися із Дональдом Трампом, щоби «продати» свої послуги посередника.

«Я зараз єдиний західний лідер, який може комунікувати і з Україною, і з росією», – заявив Орбан після поїздки до москви. Насправді саме ця пропозиція для Трампа, була головною причиною всієї серії візитів політика.

Одночасно прем'єр стикнувся з проблемами і претензіями від колег у ЄС.

«Ви кажете про посередництво. Але посередництво передбачає, що обидві сторони просять вас бути посередником... Щонайменше Україна не просила його бути посередником», – пояснив головний речник Єврокомісії Ерік Мамер.

Під час візиту до Києва Орбан навіть не повідомляв Зеленського про намір зустрітися з путіним, і тим більше не було жодних меседжів, які Україна просила би передати російському лідеру. Також не було мандату на візит з боку ЄС. Останнє має особливу вагу.

Перевищення повноважень

Головування у Раді міністрів Євросоюзу – це функція, яку кожна держава ЄС виконує за принципом ротації. У цей період міністри від керуючої держави очолюють засідання Ради, зустрічі послів, формує порядок денних засідань, дії і заяви мають особливу вагу.

Однак головування не робить Угорщину «начальником Євросоюзу». Навпаки, вона стає навіть більш обмеженою у діях – її заяви мають бути узгоджені з іншими державами. А у деяких сферах, він взагалі не має права на жодні дії, окрім як за одностайною згодою членів ЄС та за дорученням високого представника ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики. Це нове обмеження, яке з’явилося у 2009 році із запровадження Лісабонської угоди, що визначає оновлені засади функціонування Євросоюзу.

Орбан це правило порушив. Протягом кожного з візитів він наголошував свою роль як головування і навіть розвинув цілу теорію щодо того, чому він йде проти правил.

«Я розумію, що всі не звикли до таких дій президента Ради ЄС. Останнім, хто так діяв, був Ніколя Саркозі, коли було вторгнення Путіна до Грузії. Відтоді всі голосування були бюрократичними. Але якщо ви будете діяти як бюрократи – це не дозволить досягти миру», – розповів угорський прем’єр у інтерв’ю каналу Die Weltwoche, який здавна підтримує путінський та орбанівський режими.

Партнерів Угорщини у ЄС це, звісно ж, не переконало, тож у Брюсселі готуються до жорсткої дискусії з угорцями з цього приводу.

Що за це буде?

Обурення колег не є чимось новим для Віктора Орбана. Він звик бути ізгоєм, думка якого, мало що важить для більшості інших членів ЄС. І навіть пережив період, коли президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер напівжартома, але публічно називав його «диктатором».

На жаль, правила передбачають можливість покарати державу-члена і накласти на неї санкції лише у разі, якщо усі інші члени підтримують цей крок. Достатньо перетягнути одну на свою сторону – і можна почуватися у безпеці.

Тривалий час імунітет Орбана забезпечувала Польща та керівна на той час партія «Право і справедливість», яка сама перебувала під загрозою європейських санкцій і погодилася на такий взаємний захист. А коли влада у союзника змінилася, Орбан отримав іншого – новий проросійський уряд Словаччини на чолі з Робертом Фіцо.

Річ у тім, що у ЄС з’явився новий шлях покарання Угорщини, який не передбачає одностайності.

Головування має тривати 6 місяців, але цей термін насправді не є твердо зафіксованим – в ст.16 Лісабонського договору лише йдеться про те, що керівництво «здійснюється на основі рівної ротації», а терміни та черговість виконання цієї почесної місії визначається на саміті ЄС. Причому для його схвалення достатньо голосування кваліфікованою більшістю.

Немає жодних юридичних перепон, щоби на найближчому саміті відібрати у Угорщини крісло.

Наприклад – скоротити термін головування, передавши ці функції Польщі, адже та має стати новим головою Ради з 1 січня, але технічно буде готова перебрати ці функції раніше.

Вже зараз джерела у Брюсселі наголошують на такій можливості, і вона точно звучатиме як «м’яка погроза» для Орбана, на засіданні Ради ЄС у закордонних справах 22 липня.

Ще ніколи в історії не було випадків дострокового припинення головування, тому створювати цей прецедент не хочуть без наднагальної потреби. Європейські колеги воліли би переконати угорського лідера змінити поведінку і уникнути цього кроку. 

Утім, неможливо виключати, що у разі продовження і загострення конфлікту ЄС зрештою доведеться йти і на крайні заходи. Дії Орбана, є неприйнятними для майже усіх, тож охочих покарати його стає дедалі більше у державах Євросоюзу.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Волинянин став найкращим на змаганнях з безпілотних гонок

Реклама Google

Telegram Channel