Курси НБУ $ 41.01 € 44.73
Школярі Волині написали про однолітків – «Героїв нашого часу» та вирушили у столиці Європи

Усі переможці конкурсу «Бути як вона» від початку великої війни присвятили себе волонтерству.

Фото: Фейсбук.

Школярі Волині написали про однолітків – «Героїв нашого часу» та вирушили у столиці Європи

Юнаки і дівчата взяли участь у конкурсі, присвяченому історії польської соцпрацівниці, праведниці народів світу Ірені Сендлер, яка під час Голокосту порятувала понад 2500 єврейських дітей

Конкурс проводився серед волинських старшокласників з ініціативи очільника благодійного фонду «Честь допомоги дітям» Пйотра Зигарськи та почесним патронатом міністерки культури Республіки Польща. Під час цього проєкту учні не лише детально знайомилися з життєписом громадської діячки Ірени Сендлер, а й писали есе про однолітків, які своїми вчинками заради інших намагаються бути як вона.

Про це розповідають у Волинській обласній раді. 

Участь у конкурсі взяли 39 освітніх установ з різних громад області. Званням «Герой нашого часу» школярі номінували 55 своїх однокласників та описали їхні історії. А вже переможців серед них визначало поважне журі, до складу якого увійшли донька Ірени Сендлер, урядовці, відомі науковці, педагоги та громадські діячі Польщі. «Це було дуже складне голосування, бо довелося вибрати 7-ох найкращих із найкращих людей», - зазначив автор ідеї Пйотр Зигарськи.

Усі переможці конкурсу «Бути як вона» від початку великої війни присвятили себе волонтерству, але це не єдиний їх вияв служіння іншим. У Дарини Наконечної (Горохівський ліцей №2) – тато на передовій, окрім допомоги ЗСУ дівчина підтримує і переселенців. Юлія Куничник (Ратнівський ліцей N2 їм. М. Заліпи) – незмінна ініціаторка і організаторка благодійних ярмарків та концертів, в яких і сама бере безпосередню участь. Організував десятки зборів і зібрав десятки тисяч донатів для захисників Мирослав Камельчук (Княгининівський ліцей), окрім того юнак опікується безпритульними тваринами. Порятунку братів наших менших та активному волонтерству кожну вільну хвилину присвячує Соломія Сущук (Прилуцький ліцей), і хоч через плетіння маскувальних сіток її пальці іноді втрачають чутливість, дівчина щаслива, що допомагає захищати життя воїнів. Катерина Мохнар (Заборолівський ліцей) і діє, і досліджує складні, трагічні та одночасно героїчні теми минулого і сьогодення: вона авторка кількох наукових розвідок про Голокост та оборонців «Азовсталі». Андрій Дума (Нововолинськ ліцей №2) намагається покращити цей світ через творчість, він переможець багатьох мистецьких проєктів, йому є що сказати людям, тому мріє про журналістику. Віднайти формулу, як жити без ілюзій та ідеалізації, стати корисним та ефективним, боротися за можливість бути людиною – це кредо і велика мета учениці Видраницького ліцею Катерини Авдіюк.

Як винагорода за перемогу у конкурсі - подорож до трьох європейських столиць – Парижа, Берліна та Варшави. Під час перебування у Варшаві відбудеться нагородження лауреатів статуетками «БУТИ ЯК ВОНА», а також планується їхня зустріч з пані Спікером Сенату Республіки Польща Малгожатою Кідавою-Блонською та, за можливості, з Прем’єр-міністром Дональдом Туском. Організатори конкурсу також мають намір розповісти історії новітніх українських молодих Героїв нашого часу на польському телебаченні та в соціальних мережах.

Юнаків і дівчат привітав з перемогою та провів у дорогу голова Волиньради Григорій Недопад.,

«Дивлюся на цих розумних, чуйних, дієвих молодих людей і вірю, що у світу є майбутнє. Вони його врятують, зроблять гармонійним, справедливим. У свої 14 -16 років вони вже багато чого досягли, і ці досягнення скеровують в альтруїзм – діяльність на благо інших. Дуже хочеться для нашої талановитої молоді мирного і щасливого сьогодення, аби вони змогли побудувати не лише своє, а й достойне майбутнє країни», - висловив побажання Григорій Недопад.

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Волинянам пропонують зробити перші кроки в кіноіндустрії.

Реклама Google

Telegram Channel