Курси НБУ $ 41.01 € 44.73
Волинську традиційну страву «Омочка» внесено до обласного реєстру

Ця страва – реально смакота!

Фото – Старовижівська селищна рада.

Волинську традиційну страву «Омочка» внесено до обласного реєстру

«Омочка» – як страва побутує в Старовижівській громаді з давніх давен

У цьому році Обласний науково-методичний центр культури спільно з фахівцями комунального закладу «Центр культури і дозвілля Старовижівської селищної ради» дослідив і вніс до обласного реєстру «Омочку» («Гомачка», «Вомочка», «Мачанка»).

Про це інформує Старовижівська селищна рада

Її зазвичай у всіх навколишніх селах готують однаково. Насамперед беруть глиняну миску (макітру) та кладуть туди сир. Кисле молоко підігрівають (відтоплюють) так отримують сир, виливають його у рукавець, або на марлю, підвішують та дають добре стекти, пізніше кладуть під камінець. Після того у макітру кладуть сир, куди додають сіль і добре розтираємо маковертиком (товкачем), щоб не було грудочок, від чого і залежить смак «омачки». Потім додають збирану сметану та ще раз ретельно перемішують. Консистенцію страви кожен робить для себе, густішу – додай сир, рідшу – додай сметани. Споживали «Омочку», вмочуючи в неї шматки хліба чи перепічки або подавали як присмак до вареної картоплі.

Носіями елемента є жінки різного віку, молодь, які безпосередньо присутні при приготуванні страви, котрі мешкають в селах та селищах. Вікових та соціальних обмежень немає. Вікова категорія від 10 до 90 років, середній вік носіїв – 30-65 років. Старші люди передають свої знання під час приготування страви.

Завдяки носіям «Омочка» побутує і нині. Із плином часу рецепт страви зазнав змін (додається різна зелень, часник, горіхи і навіть цукор).

Страва «Омочка» мала і має велике значення для громади, як невід’ємна складова традиційної місцевої кухні. В повоєнні роки ця страва була «на вагу золота». Її готували в поле косарям, а пізніше ця страва стала обрядовою, її подавали на весіллях, хрестинах і поминках.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також:  Слава про смідинську капусту докотилася до столиці.

Реклама Google

Telegram Channel