Курси НБУ $ 41.01 € 44.73
На Волині у квартирі серед ночі  вибухнув акумулятор

Ось до чого призвів вибух літій-іонного акумулятора в одному з будинків села Городилець на Ковельщині.

Фото – Ковельське районнне управління ГУ ДСНС України у Волинській області.

На Волині у квартирі серед ночі вибухнув акумулятор

На Ковельщині зросла кількість пожеж внаслідок використання електрогенераторів та акумуляторів

Так, у селі Городилець у нічну пору доби виник вибух літій-іонного акумулятора, частково пошкодивши приміщення житлового будинку та електромережу.

Рятувальники наголошують: увімкнуті в мережу акумуляторні батареї чи генератори є небезпечні. Бо навіть відключаючи загальне освітлення, все одно може бути присутня напруга в квартирі чи будівлі. Загрозу створює і увімкнений акумулятор під час його підзарядження без нагляду.

Тому перед початком використання генераторів, акумуляторів чи газових приладів варто уважно прочитати інструкцію до них. А для їхнього безпечного встановлення – звертатися до фахівців і суворо дотримуватися усіх правил безпеки.

У всіх випадках загорянь має місце людський фактор – недотримання інструкцій експлуатації, порушення техніки безпеки, недогляд та легковажність людей.

Літій-іонні акумулятори вибухають через те, що їх заряджають невідповідними зарядними пристроями. Такі акумулятори потребують спеціальних зарядних пристроїв, в яких передбачене відімкнення струму у момент повної зарядки.

Зрештою, це – специфіка усіх акумуляторів, адже вони нагріваються під час зарядження. Тому необхідно до акумулятора мати відповідну зарядку і якщо вона не продається з ним у комплекті – придбати її, насамперед, порадившись з фахівцем.

Аби убезпечити себе від лиха:

• купуйте лише сертифіковані моделі акумуляторів (незалежно від того літієві вони чи гелеві), це стосується і автоматичних зарядних пристроїв до них;
• при використанні встановіть акумулятор у приміщення, що добре провітрюється;
• тримайте акумулятор в прохолодному місці, або підключіть кулер для його охолодження;
• при використанні акумулятора слідкуйте, щоб він не нагрівався;
• не залишайте без нагляду як включений акумулятор, так і коли його підзаряджаєте. 

Люди вважають, що оскільки акумулятори не гудуть як генератори і не виділяють отруйних газів, значить їх можна заряджати у закритому помешканні.

Але акумулятори при зарядці виділяють шкідливі випари, тому приміщення має добре провітрюватись, мати добру вентиляцію.

Любов ВОЛИНЮК.

Реклама Google

Telegram Channel