Курси НБУ $ 41.35 € 45.20
Як почувається очеретянка прудка на Волинському Поліссі?

Ось вона – пташечка, занесена до Червоної книги України.

Фото із сайту НПП «Прип’ять Стохід».

Як почувається очеретянка прудка на Волинському Поліссі?

 У кінці червня – на початку липня на території Національного природного парку «Прип’ять-Стохід» та прилеглих ділянках півночі Волинської області працювала щорічна експедиція з вивчення рідкісного виду  цих птахів, занесених до Червоної книги України та Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи 

Учасники експедиції – співробітники парку (Михайло Химин, Юрій Черевко), Черкаського національного університету (Олександр Ілюха) під керівництвом Інституту зоології НАН України (Анатолій Полуда) працювали за фінансової підтримки Українського товариства охорони птахів.

На глобальному рівні вид належить до категорії «Вразливий» у Червоному переліку видів, яким загрожує зникнення.

Під час експедиції було оцінено стан гніздових біотопів очеретянки прудкої та проведені обліки її чисельності на моніторингових ділянках. Про результати досліджень експедиції буде відомо згодом. Але вже сьогодні заступник директора з наукової роботи НПП «Прип’ять-Стохід» Михайло Химин сказав, що кількість цих червонокнижних птахів очікується  на рівні минулого року.

Довідка «Волині»: Місця гніздування очеретянки прудкої на території України обов’язково включені до природно-заповідного фонду держави.  Передбачається проведення ренатуралізації осушених боліт, де раніше гніздилися птахи. На глобальному рівні вид належить до категорії «Вразливий» у Червоному переліку видів, яким загрожує зникнення,  а також – Міжнародної спілки охорони природи (IUCN). На європейському рівні – категорія SPEC 1 (глобально вразливий вид).

Богдана КАТЕРИНЧУК.

Реклама Google

Telegram Channel