Курси НБУ $ 41.01 € 44.73
10 років «Госпітальєри» рятують життя бійців

П’ятий президент України Петро Порошенко разом із народною депутаткою Яною Зінкевич у гостях у команди медичного батальйону «Госпітальєри».

Фото із сайту eurosolidarity.org.

10 років «Госпітальєри» рятують життя бійців

Медичний добровольчий батальйон «Госпітальєри» заснувала Яна Зінкевич із Рівного, тоді – молода студентка медичного ВНЗ. Зараз Яна – народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність», а «Госпітальєри» за 10 років служіння врятували і продовжують рятувати тисячі життів. П’ятий президент Петро Порошенко подякував їм за служіння Україні

«Вибратися на позиції, які криє ворожа «арта». Вийти на «нуль», де гарантовано стаєш ціллю для російського снайпера. Мчати на шаленій швидкості замінованими прифронтовими дорогами. Витягнути пораненого з місця лютої битви. Ризикнути своїм життям заради порятунку інших. Відвоювати воїнів у самої смерті. Це щодня роблять легендарні «Госпітальєри»», – пише у соцмережах Петро Порошенко.

Він нагадав, що від початку російської агресії на Сході України військових медиків катастрофічно бракувало, але треба було рятувати хлопців. Тоді 18-річна студентка медуніверситету Яна Зінкевич, не роздумуючи, рушила в гарячі точки парамедиком.

«Уявіть-но: вас криють 122-міліметровими снарядами «Гради», а військовий капелан, щоб відволікти від цього пекла, починає розповідати про орден римо-католицької церкви, який за часів хрестових походів надавав лицарям медичну допомогу.

Саме тоді Яна загорілася ідеєю створити добровольчий підрозділ, що рятуватиме поранених бійців, – розповів п’ятий Президент. – Сьогодні виповнюється 10 років, як вони в строю. Команді «Госпітальєрів» немає рівних у світі. Вчителі, айтівці, лікарі, водії, студенти в цивільному житті, на війні вони – медики-добровольці, які борються за кожного пораненого. На всіх ланках евакуації: кейсевак ( машина для евакуації з лінії фронту – Ред.), «Медевак» та стабілізаційний пункт. Упроваджують інновації в польову медицину. Знають, як витягти бійця навіть тоді, коли шанси на порятунок здаються мінімальними, практично «з того світу».

На жаль, за ці десять років у родині «Госпітальєрів» теж є втрати. 26 побратимів та посестер. Двоє перебувають у ворожому полоні після оборони Маріуполя.

«Але екіпажі щодня виїжджають на евакуації, і вони жодного разу не зрадили гасло: «Заради кожного життя!» З днем народження, « Госпітальєри!»» , – зазначив Петро Порошенко.
Ольга СОКОЛОВА.

Реклама Google

Telegram Channel