Курси НБУ $ 41.01 € 44.73
Чому стрибок Магучіх не просто рекорд, а – феноменальне досягнення (Відео)

Так високо на планеті Земля серед жінок ще ніхто не стрибав!

Фото із сайту champion.com.ua.

Чому стрибок Магучіх не просто рекорд, а – феноменальне досягнення (Відео)

7 липня у Парижі на етапі легкоатлетичної «Діамантової ліги» 22-літня легкоатлетка Ярослава Магучіх встановила новий світовий рекорд у жіночих стрибках у висоту. Українка з першої спроби стрибнула на 2,10 метри, побивши рекорд Стефки Костадінової (2,09 м), який був установлений 37 років тому

Хочеться трохи пояснити, що це – не просто рекорд, а справді феноменальне досягнення.

Ярослава Магучіх побила один із так званих «вічних» рекордів у легкій атлетиці. Більшість із них були встановлені у середині-кінці 1980-х років – це був розквіт забороненої фармакології. Чимало спортсменів приймали коктейлі з гормонів, стероїдів...

І навіть через 35–40 років з усім технологічним проривом у спорті, харчуванням, тренуваннями, багато тих результатів залишаються недосяжними для сучасних атлетів.

Наприклад, рекорди у жіночій 100-метрівці та 200-метрівці тримаються з 1988 року. Їх із різницею у два місяці встановила американка Флоренс Гріффіт-Джойнер. Через два роки у неї почалися проблеми з серцем і зрештою вона померла у віці 38 років. Її чоловіка спіймали на використанні заборонених препаратів, але щодо спортсменки прямих доказів так і не знайшли.

Так само у 1988 був встановлений досі не побитий рекорд у стрибках в довжину. Уродженка Ізмаїла Галина Чистякова стрибнула на 7,52 метра. Наша олімпійська чемпіонка Інесса Кравець стрибала на 7,37, і це був тільки сьомий результат в історії.

Ярослава Магучіх побила один із так званих «вічних» рекордів у легкій атлетиці.

В останні 10 років ніхто не стрибав далі 7,31 м.

У бігу на 400 метрів досі тримається рекорд німкені Маріти Кох, яка виступала за НДР – 47,60 секунд (1985 рік). Для порівняння – зараз найкращі з найкращих ледь вибігають із 50 секунд.

Реклама Google

Найстаріший рекорд у легкій атлетиці тримається з липня 1983 року – Ярміла Кратохвілова з Чехії пробігла 800 метрів за 1:53:28. Найкращий результат у 2000-х роках на цій дистанції – на 2 секунди повільніший. Для порівняння: на останньому ЧС у березні переможниця виграла з результатом – 2:01:90.

Перевершення подібного рекорду означає вихід спортсмена на зовсім інший рівень.

Так було з Арманом Дюплантісом, коли він побив «вічний» рекорд Бубки у стрибках з жердиною, то далі почав «штампувати» нові досягнення, одне за одним, і вже «перестрибав» Бубку на 10 см.

У Магучіх до 7 липня кращий результат – 2,05 м. Прямо зараз ніхто з її прямих конкуренток не стрибає вище 2,01.

Золота олімпійська медаль – єдина нагорода, якої немає у Ярослави Магучіх. Поки що. До Олімпіади залишається менш ніж 20 днів...

Юрій ОНИЩЕНКО, champion.com.ua.

Читайте також: Все про Євро-2024: українець потрапив до списку головних розчарувань Євро-2024.

Telegram Channel