Курси НБУ $ 41.01 € 44.73
Унікальну сопілку з Лесиного ясена виставили на аукціон

«Здається, цей лот сам по собі вже розповідає історії».

Фото – видавництво «Комора».

Унікальну сопілку з Лесиного ясена виставили на аукціон

Уже є пропозиція на 50 050 гривень

Що ж, дорогі друзі, оголошуємо наш благодійний мистецький аукціон для потреб Жіночий Ветеранський Рух та лікарні Охматдит! Ваші ставки стартують від 50 тисяч гривень за цей неймовірний «Сопілковий лот»!

Ексклюзивний мистецький артефакт:

= Сопілка з 200-літнього Лесиного Ясена (оригінальна деревина) від майстра Дмитра Березюка,

= Артбук «Казка про калинову сопілку» з автографами Оксани Забужко та Ольги Стрюцької,

= Унікальна вишивка на мішечках: перегук цитат з повісті Оксани Забужко «Казка про калинову сопілку» та запису Лесі Українки народної «Казки про дивну сопілку».

Змагання за справжню колекційну перлину – у коментарях до цього допису. Ваші ставки приймаємо до 18 липня, 23:00. А переможця оголосимо 19 липня.

Беріть участь, долучайте до розіграшу друзів!

Робімо важливі справи разом! – закликає видавництво «Комора».

Фото – видавництво «Комора».

«Здається, цей лот сам по собі вже розповідає історії». Фото – видавництво «Комора».

Реклама Google
 

Дуже зворушливо написала про цей лот відома українська поетеса – уродженка Луцька Ольга Ольхова:

«Коли це все вже лежить у красивій коробочці, то це аукціонний лот – ексклюзивний, неповторний, з тонким перегуком смислів і алюзій, приурочений до перевидання повісті Оксани Забужко у вигляді артбука. Лот, кошти за який підуть на підтримку Жіночого ветеранського руху.

Але до того, як статися «Сопілковим лотом», щось у світі мало скластися саме в такий спосіб:

= спочатку ріс ясен прямо під брамою Луцького замку, під ним відпочивала й, цілком ймовірно, творила Леся Українка, бо жила неподалік, може, й ста метрів не було до її луцького помешкання, звідси й назва Лесин Ясен.

= Дорослою Леся записала (власне записав із її голосу чоловік Климент Квітка) народну «Казку про дивну сопілку»;

= 25 років тому вийшла повість Оксани Забужко «Казка про калинову сопілку» і стала одним із найзнаковіших текстів сучасного українського літературного процесу. Мене мурашило, навіть коли перечитувала через 20 років;

= За кілька років до повномасштабного вторгнення росії 200-літній Ясен упав((( з частинки збереженої деревини (не вся підходить, частина стовбура струхла) виготовили сопілку... яка ожила мелодією на презентації «Казки про калинову сопілку» вже у вигляді артбука Оксани Забужко в Києві, 9 липня 2024 року;

= а ще цитати з обох казок про сопілки – і Лесі, і ОЗ – стали вишивками на полотняних мішечка (і так, кожна з цитат - це мінімум 5 годин вишивання);

Здається, цей лот сам по собі вже розповідає історії. Аукціонна ціна висока, і я дуже вболіваю, щоб знайшлися меценати-поціновувачі такої красивої за змістом і вмістом коробки.

А ще вболіваю, щоб усі сопілки були почутими. Прошу не лише про репости (аукціон на сторінці видавництва Комора, лінк у коментарях), прошу про Вашу увагу до того, що творить нашу культуру. Розкішну, автентичну, з такими яскравими архетипами, зі спадковістю і переосмисленням мотивів, з варіаціями рефлексій - густу й потужну.

Це вам не фото оголеної співачки, але саме той випадок, коли треба, щоб завірусилося)))».

Читайте також: «Кількох росмовних я таки притіснила!».

Telegram Channel